През 2009 година НАСА изстреля мисията OCO, която трябваше да

...
През 2009 година НАСА изстреля мисията OCO, която трябваше да
Коментари Харесай

Саботаж на работния процес в компания за алуминий може да е довел до загубата на две климатични мисии на НАСА

През 2009 година НАСА изстреля задачата OCO, която трябваше да учи връзката сред въглеродния диоксид и световното стопляне. В хода на полета обтекателят на ракетата не се отдели от спътника и това докара до повреда и загуба на OCO. Две години по-късно, през 2011-та, НАСА се опита да изстреля още една климатична задача – Glory. Възникна еднакъв проблем – обтекателят не се отдели по проект и спътникът изгоря в атмосферата.

Повечето сериозно мислещи хора сметнаха, че става въпрос за извънредно съвпадане. Други обаче не бяха уверени – те заключиха, че загубите на две климатични задачи по еднакъв метод са прекомерно подозрителни, с цел да са инцидентни.

Днес, няколко години по-късно, се появяват доказателства, че има възможност в действителност да не става въпрос за случайност, а за съществени и злоумишлени дейности в една компания, която доставя алуминий за НАСА.

Новината беше обявена от авторитетния уебсайт НАСАУоч (източник), които се базират на The Oregonian (източник). НАСА проверява повредите от 2011-та до ден сегашен. Миналата седмица казусът доби непредвиден поврат, откакто началник на компанията Sapa lab се призна за отговорен. Дени Бейлиъс удостовери, че в продължение на 13 години е фалшифицирал лабораторни резултати от проучвания на артикули на Sapa и също по този начин е давал заповеди на служащи да постъпват по същия метод.

Sapa е международен снабдител за алуминий. Печалбата за 2016-та година възлиза на $6.7 милиарда и обезпечава работа за над 22 000 души в 40 страни. Компанията е учредена в Осло, само че стъпва на американския пазар през 2000 година, когато закупува някогашната корпорация Anodizing Inc. Бейлиъс по това време работи в Anodizing, а по-късно минава на щат в Sapa, като от 2002 година влиза в лабораторията за тестванията на артикули.

Съгласно правосъдните документи скоро по-късно Бейлиъс получава указания от шефовете си по какъв начин да манипулира резултатите от тестванията. През идната година той самият става началник на лабораторията. И оттова насетне в продължение на цели 12 години Бейлиъс институционализира практиката да прикрива неприятните резултати и да ги заменя с неточните цифри. По принцип алуминият, който не премине тестванията, би трябвало да бъде предаден за скрап.

Но в този момент Бейлиъс призна, че тази процедура не се е спазвала. Ако съдът го разгласи за отговорен, той може да лежи 20 години в пандиза.

Според The Oregonian грубите нарушавания в Sapa в никакъв случай нямало да бъдат открити, в случай че не е бил неуспехът на климатичната задача на НАСА Glory през 2011 година. Разследващият Уейд Крийгър от директората на НАСА за инспекции почнал да притиска Sapa за отговори, откакто разкрил операциите с числата.

Ръководството на НАСА е било шокирано да научи, че съществува възможност да има връзка сред провалените полети и мошеничеството. “Бих бил доста сърдит да схвана това ”, призна Брайън Фофоул, полетен шеф на Glory. “Хората в НАСА бяха съкрушени. Те са вложили живота си в тези задачи ”.

Въпреки че това е неприятна история, не е наложително да има огромна интрига, както някои хора биха си помислили. Може би обстановката е сходна със загубата на съветската задача до Марс “Фобос-Грунт ” през 2011 година, когато следствието разкри, че са употребявани стандартни електронни съставни елементи, които не са сертифицирани за галактически полети.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР