През 2008 г. получава наградата “Икар” на Съюза на артистите

...
През 2008 г. получава наградата “Икар” на Съюза на артистите
Коментари Харесай

Астор: Без да се налага да правя коронния си номер, тази пандемия ми отряза главата

През 2008 година получава премията “Икар” на Съюза на артистите в България в категорията “Вариететно изкуство”, за атрактивност и автентичност на илюзионен номер “Али Баба”. А през 2014 година най-големият вълшебен клуб с 39 членове от целия свят със седалище в Ню Йорк му присъжда влиятелната премия “Мерлин”.

Днес в тогавашната къща на Мистер Сенко в София Астор прави своя магичен спектакъл. Негови правилни помощници са щерка му Арус, зетят Завен и внуците Мелидос и Андреа.

- Г-н Астор, държавното управление ви предложи за пожизнена пенсия за заслуги към културата. Това самопризнание ли е?

- Ами би трябвало да се сметне за самопризнание, тъй като съм прелестно сюрпризиран, че необикновено доста хора са дали своят вот, изказали са се добре. Значи не е било по този начин на вятъра, че чичо Астор се е опитвал да прави доста стратегии из целия свят и да показва България.

- Какво значи пожизнена пенсия? Не сте ли имали до момента такава?

- О, о, о, имам пенсия, която е 114 лв.. Най-малката пенсия в света. Аз даже не вървя да я взимам. Сега става 700 лв..

- 35 международни награди, в това число и “Оскар” за магия. Не е ли закъсняло малко това самопризнание?

- Вижте какво, може и да е позакъсняло, само че по-добре, че е станало. Да не им се сърдим в този момент, че е малко по-късно, значимото е, че е станало. Аз съм признателен и на това нещо.
Както ви споделих доскоро, в действителност върша всичко с голямо предпочитание и необикновено доста хубави неща са се получили за България, когато съм я представял пред света - представления, конгреси, участия в целия свят.

- При толкоз доста самопризнания оттатък Океана не сте ли желали да заживеете там?

- Аз живях доста време там - в Лас Вегас, в Холивуд си купих къща. След това стартира някаква рецесия и се прибрах в България. Тук ми е по-хубаво. Аз обичам България.

- Навремето и Мистер Сенко, и Факира Мити, и Орфи носеха славата на вашето изкуство, само че сякаш в днешно време не се приказва доста за илюзионистите. Защо е по този начин?

- Ние не можем да отидем някъде и да кажем на публицистите да напишат нещо за нас. Когато сметнат, че е атрактивно и забавно, има какво да се направи. Наистина има го този миг, само че никога не е умряло през днешния ден магическото изкуство

Едно е да са трима-четирима магьосници в България - Сенко, Мити, Лепас, Никдимкос - доста популярен вълшебник, друго е сега - над 100, които работят по целия свят.

Много са положителни младите, и супермодерни. По-миналата година направих един юбилеен театър в Народния спектакъл “Иван Вазов” и там в моето шоу участваха няколко от моите най-хубави възпитаници. Стана необикновен театър.

- Как се отрази рецесията поради ковид на вашето изкуство? Вие самият имате вълшебен спектакъл в центъра на София.

- Много е зле, сега се посещава единствено в случай че някой реши да си прави рожден ден. Онзи ден беше цялостно, тъй като един човек си чества рождения ден и беше поканил околните си. Но довечера няма никой вътре. Така че тази пандемия ми отряза главата. Аз съм привикнал да играя доста, даже се приказва за мен, че съм работохолик.

Навремето съм правил по четири спектакъла за един ден в разнообразни обекти. Препълнено с аудитория.

Точно като вманиачен човек, само че ми беше забавно, че става. Догодина се глася за Балкански магичен фестивал, който считам да провеждам в София, само че малко съм обезпокоен дали пандемията няма да попречи, а ние сме създателите на Балканската магия.

- Казахте, че пандемията ви е “отрязала главата” и не мога да не ви попитам за коронния ви номер - Астор без глава. Как става това?

- С магия. Един популярен вълшебник преди време - доктор Лепас, ми наду главата: “Асторе, направи номера с главата. На теб ще ти отива. Ти имаш заплашителен вид”. И популярност Богу, че го послушах. Сега умерено мога да кажа, че съвсем никой различен не го прави в света

Не че не могат. Често ми задават въпроса дали и аз мога да хвърча като Дейвид Копърфийлд и давам отговор: “Да, но на него му е по-лесно, тъй като е 75 кг, а пък аз съм над 100”.

Номер с хвърчене във въздуха, изгубване на Паметника на свободата, ей такива несъмнено са атрактивни за публиката. Но най-силният ми номер е с 8 пинг-понг топки и когато играя, жури, сътрудници го правят оценка като номер 1, а не огромните, огромни неща.

- Кой е обичаният номер на децата?

- За децата имам специфична стратегия. Закачка с тях. Те доста обичат магията. Така е било и по наше време. Между другото, това е най-любимото изкуство на всички хора, във всички времена. Първото изкуство, което се е появило, е магията и това е станало в Египет. Рамзес Втори е наш сътрудник. Така че и той е правел вълшебства.

- На 18 ноември имате и рожден ден, на който ще се съберат две седмици. Съдбовно ли е това число за вас?

- Имам няколко обичани цифри - едното е 13, другото ми е 7 и огромното число е 77. И живот и здраве,
след месец, в случай че е рекъл Бог, ще ставам на 77 години Така че чакам да ми се случат хубави неща.

Слава Богу, съществени проблеми със здравето нямам. Напоследък малко поотслабнах и в този момент съм във форма. Имам едно обичано куче и с него по три-четири пъти дневно се разхождаме, виждам телевизия, тъй като другояче егати скуката, няма какво да се прави.

- Ами да си гледате здравето. На тези години се обаждат я ставите, я понаболва кръстът?

- Да ви кажа, понякога в действителност лекичко ме поболява кръстът, само че си имам едно конопено въже и като си го вържа на кръста, минава. Много оказва помощ.

- Като казвате, че сте отслабнали, това на диета ли се дължи?

- Сега ще ви кажа какво се случи. При затворен ресторант готвачите ми ги няма и няма кой да ми готви. Аз също мога да сготвям, щерка ми може, само че не е това ястие, което е било преди години. И другото, което е, отново заради същата причина малко понамалих пиенето.

- А с кръвното по какъв начин сте?

- Кръвното ми е като на момченце - 118 на 78-79.
Румяна СТЕФАНОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР