През 2006 година Международният астрономически съюз реши – Плутон вече

...
През 2006 година Международният астрономически съюз реши – Плутон вече
Коментари Харесай

Плутон може отново да стане планета съгласно предложение за нова дефиниция

През 2006 година Международният астрономически съюз реши – Плутон към този момент няма да се назовава планета. Приетата формулировка от Съюза беше следната: “Планета е небесно тяло, което обикаля към Слънцето, което има задоволително мощно гравитационно привличане, с цел да го оформи като кълбо, което е изчистило с гравитационното си привличане орбитата си от прилежащи тела ”. И по този начин, Плутон обикаля към Слънцето, има кълбовидна форма, само че той не е съумял да “почисти ” орбитата си от други небесни тела – в противен случай, има доста други сходни с Плутон обекти, които са част от пояса на Куйпер. Поради тази причина Плутон не е планета.

Но тези дни в Интернет пространството се появи ново предложение за предефиниране на понятието “планета ”, което ще бъде показано на Лунната и планетарна конференция в Тексас идващия месец, оповестява Нейчър (източник). Съгласно предлагането (източник) дали обещано тяло ще се назовава “планета ” или не би трябвало да зависи от неговите присъщи, лични качества, а не от външните орбитални характерности.

Понятието на Международния астрономически съюз е извънредно проблематично – първо, дефиницията характеризира единствено обекти, които обикалят към Слънцето. Къде тогава се вписват планетите към други звезди – така наречен екзопланети? Но в нашата Галактика има даже и по-интересни обекти – такива с твърда повърхнина, които не обикалят към ничия звезда, а се скитат самотно.  И също така какво значи да “почистиш орбитата си ” от други небесни тела? Самата наша Земя, в случай че инцидентно беше в пояса на Куйпер, нямаше да успее да отстрани останалите обекти с гравитационното си привличане.

Безобразното е, че даже и осемте общопризнати планети имат съществени разлики между тях – Юпитер е “газов колос ”, Марс, Меркурий, Венера и Земята са “планети от земен вид ”, а Нептун е “леден колос ”. Никой не твърди, че “гигантска планета ” не е планета. Но съгласно Международният астрономически съюз “планетите-джуджета ” не са планети.

Съгласно новопредложената формулировка за планета ще се смята на практика всяко тяло, което е сферично и не е звезда. Това би означавало, че ще считаме към този момент и Плутон за планета, както и Церера за планета. Но дефиницията ще обхване също нашата Луна, както и луните на Юпитер и Сатурн.

Така Слънчевата система ще се окаже най-малко със 110 планети. Ще бъде мъчно да бъдат запомнeни в учебно заведение, няма спор

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР