През 2002 г. Здравко Лесичков, дотогава икономист в София, решава

...
През 2002 г. Здравко Лесичков, дотогава икономист в София, решава
Коментари Харесай

Базата на Здравко Лесичков и свободните коне на Скравена

През 2002 година Здравко Лесичков, до тогава икономист в София, взема решение да промени метода си на живот и отваря конна база в село Скравена Научава за хумманния способ за развъждане на коне Natural Horsemanship и стартира да го практикува в " Здравец " Освен място за езда, конната база е и център за отдих, който провежда детски лагери и тиймбилдинг събития
" В предходния си живот по специалност бях икономист в София, само че към 2002 година взех решение, че това не е положителният метод на живот и би трябвало да сменя посоката ", споделя притежателят на конна база " Здравец " Здравко Лесичков. Той изяснява, че е взел внезапния завой от консултантския бизнес към конната езда, като се заема да прави нещо, което от дете обича - конната езда. В началото на 2003 година купува имот в региона към с. Скравена, наоколо до Ботевград, където основава " Здравец ". Днес конната база мъчно може да бъде избрана единствено като такава - Лесичков я дефинира като център за деца, академия за образование и лечебен център. Щастливи коне В конна база " Здравец " се следва философията Natural Horsemanship - групов термин за многообразие от техники за образование на коне, което се основава на схващане на естественото държание на конете. Тази философия проповядва щадящо отношение към животните въз основата на естествени способи за връзка без приложимост на принуждение. Лесичков научава за метода към 2010 година и стартира да работи по разбирането на логиката на психиката и физиологията на конете, а през днешния ден преподава философията в целогодишната стратегия " Академия за Natural Horsemanship ", в която влизат 10 деца при започване на всеки септември.

Философията Natural Horsemanship следва естествените взаимоотношения сред конете в стадото, като отхвърля нуждата индивидът да употребява принуждение и транзели, с цел да овладее животното. Ездачът би трябвало да се откри като лидер на стадото, а съществена задача за лидера е да пази и обезпечава храна, заслон и водопой за останалите, с цел да му се подчиняват, споделя Лесичков.

Според него обичайният способ на езда е бил изключително потребен за човечеството, когато конете са употребявани за борби и животът на ездача е зависел от бързината на животното, която се управлява най-динамично посредством болежка. В днешно време обаче, в естествени условия, в които човешкият живот не е подвластен от експедитивност, болката на животното е ненужна. Необходимият прийом за следване на метода Natural Horsemanship, счита Лесичков, е търпението. " Често кончетата не обичат хората да ги пипат, тъй като са били подлагани на принуждение. Чрез образование можем да станем техни водачи, без да се стига до това. Конете ми сами идват при мен, тъй като са ме приели като собствен водач. Позволяват ни да ги използваме за езда, защото са любопитни и знаят, че не ги чака болежка.
Конете в базата живеят свободно на паша Фотограф: Надежда Чипева Реклама
Свободно развъждане В " Здравец " има 10 коня, които са подготвени на правилото на Natural Horsemanship. Конете живеят свободно в пасища в региона до базата, където имат непрекъснат достъп до река, с цел да прилича живота им допустимо най-вече на живот в природата. Методът на развъждане с изключение на щадящ към самите животни не изисква и доста личен състав - актуалните технологии в пасищата, в това число камери, електронни огради и GPS в конете, изискват единствено 1-2 души, когато няма записани ездачи. Те се грижат за цялата конна база, която включва манежа за езда, къщата за пребиваване, пашата и " Екстремния парк ", който имитира дивата природа и в който напредналите ездачи се упражняват, преди да излизат в природата сами. Пълна стратегия Разбира се, когато заетостта е по-голяма, е нужен и повече личен състав. Размерът варира по отношение на потребностите въз основата в даден миг. Освен образования по езда " Здравец " провежда събития с друг темперамент, които изискват наемането на разнообразни фрагменти. Едно от тях е " Академията за Natural Horsemanship ", която изисква наемането на треньори по езда. Стремежът обаче е базата да се трансформира в освен това - място за срещи, фамилни почивки и детски лагери.

Част от предложенията на " Здравец " включват организация на тиймбилдинг срещи, уикенд стратегии за фамилии, седмични лагери за деца, еднодневни екскурзии за възпитаници и детски рождени дни. При тиймбилдинг стратегиите да вземем за пример се наемат експерти съгласно желанията на клиентите. За лагерите са нужни аниматори и кетъринг компания. Тези най-често не престават седем дни, като при положителни условия децата спят на палатки в двора или отсядат в къщата. Лесичков провежда лагерите, които наподобяват скаутските лагери в Съединени американски щати, с разликата, че вкарва и български обичаи.
Пазачът на " Здравец " Фотограф: Надежда Чипева
Иди в " Здравец " за здраве Най-новото предложение въз основата е йога с коне, водена от йога инструктор. Лесичков споделя, че изгодата на практиката е задълбоченото дишане, което усъвършенства връзката сред ездача и животното. Идеята на Лесичков е " Здравец " да бъде място за отдих, където гостите имат свободата да пренощуват в палатки, да възпламенят огромното барбекю в двора и да се разходят измежду природата, един тип антистрес терапия от забързаното всекидневие в столицата. Самият Лесичков споделя, че към момента не може да се отдели от обичаната си столица за непрекъснато и прекарва половината си време в града, а останалото - в Скравена.

Освен стратегии за отдих и развлечение " Здравец " работи и с деца със специфични потребности, като към днешна дата има към 30 деца, които постоянно посещават базата за хипотерапия. Според Лесичков положителните резултати от лекуването с коне се дължат на възприемчивостта на животното и спокойствието, което поражда в ездача. Той се надява пандемията в действителност да е отминала, тъй като затварянията с изключение на нанесената щета върху бизнеса са лишили и хората от опцията да почиват и да се лекуват посредством конете.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мери Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР