През 2001 година екип археолози открили скелети на остров Южен

...
През 2001 година екип археолози открили скелети на остров Южен
Коментари Харесай

Защо древните шотландци правели мумии ала Франкенщайн?

През 2001 година екип археолози разкрили скелети на остров Южен Уист (Външни Хебридски острови, Шотландия). Първоначално си помислили, че това е типично заравяне от бронзовия век, само че скоро разкрили, че находката била много необикновена.

Два скелета, един мъжки и един женски, се намирали в ембрионална поза. Първите разбори посочили, че мъжът е умрял към 1600 година пр.н.е., а дамата – ок. 1300 година пр.н.е.

Учените били озадачени от резултатите от проучването на останките и по-конкретно от това, че скелетите били доста мощно огънати, по тази причина били извършени спомагателни разбори. Изследователите с учудване разкрили, че въпреки мъжът да е умрял към 1600 година пр.н.е., той е заровен чак шест епохи по-късно, към 1000 година пр.н.е.

Жената също не била заровена незабавно, а 300 години след гибелта. Това било доста извънредно, защото телата, оставели без заравяне за толкоз време, биха представлявали просто купчина кости.

В резултат на по-внимателно проучване учените разкрили, че телата в миналото били мумифицирани, което разрешило на скелетите да се запазят добре. С помощта на модерни способи за правосъдна експертиза било открито, че горният пласт на костите с дебелина 2 мм, бил деминерализиран.

Това можело да е резултат от слагането им в торф за период от 6 до 18 месеца. Това е неповторимо изобретение, защото остров Южен Уист е единственото място във Англия, където са открити доисторически мумии.

Очевидно телата са били съхранени съзнателно, а по-късно са извадени от блатото и сложени в гроба, което евентуално е имало религиозно значение. Проф. Майкъл Паркър Пиърсън от Шефилдския университет счита, че мумиите са играли значима роля в живота на античните хора. От тях, като обект на наследствено поклонение, те евентуално са търсили нравствен съвет при взимане на публични решения.

И въпреки всичко историята не приключва с това, тъй като 10 години по-късно ДНК анализът на останките довел до още едно необикновено изобретение. Учените открили, че двата скелета в действителност се състояли от елементи от телата на шест разнообразни души!

В мъжкия скелет туловището, черепът, вратът и долната челюст принадлежали на трима разнообразни мъже, а в женския скелет черепът бил мъжки, а женският торс и ръката били на трето лице, чийто пол не е избран. Радиовъглеродният разбор посочил, че черепът на „ женската “ мумия е с 50 до 200 години по-стар от торса. Изглежда мумиите били съединени от елементи от телата на членовете на едно семейство.

Археолозите не знаят за какво останките са били мумифицирани и по-късно съединени. И въпреки всичко Пиърсън счита, че смесването е било направено, с цел да се обединят телата на фамилните предшественици и да се сътвори,символичен предшественик “, който да въплъщава чертите на членовете на фамилиите на няколко потомство.

„ Смесването на части от телата на разнообразни хора явно е било тенденциозен акт “, споделя той.

Но Тери Браун, професор по биомедицинска археология в университета на Манчестър, счита, че хората от бронзовия век са били просто практични при правенето на Франкенщайн мумии. „ Може би главата се е откъснала и те са сложили друга. “

Epoch Times

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР