През 1969 г. заедно с командира на "Аполо 11" Нийл

...
През 1969 г. заедно с командира на "Аполо 11" Нийл
Коментари Харесай

Сензационно: Трикольорът ни е посетила Луната, ето как всичко е станало СНИМКА

През 1969 година дружно с командира на "Аполо 11 " Нийл Армстронг на Луната е стъпило и българското знаме. Това излиза наяве от един от протоколните дарове, получени от българското Народно заседание още във времената на соца,

Те не престават да се съхраняват на склад в Народното събрание дружно с армаганите, подарени на българските депутати и в десетилетията след старта на демокрацията у нас.

На питане от администрацията на Народно събрание обясниха, че се разисква разновидността протоколните дарове, получени от задгранични делегации и от български институции да бъдат извадени на показ в стъклени витрини във фоайето и/или коридорите на някогашния Партиен дом.

На постамента, съхранил трикольора, летял до Луната, е лепнат етикет с постно наличие: "Български байрак, летял в Космоса. "

На британски обаче написа, че армаганът е подарен на "народа на Народна република България от президента на Съединени американски щати Ричард Никсън ", а самото знаме е било "отнесено до Луната и назад от "Аполо 11 " - първата совалка с човешки екипаж, кацнала на естествения сателит на Земята.

В постамента е вградено и дребно парченце от лунната повърхнина. Предполага се, че скъпата движимост е бил донесена у нас по време на срещата на Никсън с Тодор Живков в "Евксиноград " през 1982 година

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР