През 1968 г. Али Фарка Туре участва в Младежкия фестивал

...
През 1968 г. Али Фарка Туре участва в Младежкия фестивал
Коментари Харесай

Музика, която ухае на пустиня

През 1968 година Али Фарка Туре взе участие в Младежкия фестивал в София с районната група на Мопти. Тук 28-годишният реализатор купува първата си китара - казанлъшка " Кремона ". Оттогава в България не е имало концерт на огромно име от музикалната сцена на Мали. " Аларма Пънк Джаз " ще запълни тази празнота с концерта на Басеку Куяте и групата му Ngoni Ba, който ще се състои на следващия ден (6 юни) от 21.00 часа на огромната сцена в Mixtape 5 .

Басеку Куяте е един от водещите модерни музиканти от Мали. Автор е на пет албума и е получавал редица награди за работата си, в това число от музикални компании като Sub Pop, Glitterbeat и OutHere Records. Той не се изявява само като солов актьор и взе участие в няколко албума на най-известния жив занаятчия на музика за кора (западноафриканска арфа) в света Тумани Диабате.

Негов наставник в света на музиката е Али Фарка Туре, с който го свързва дългогодишно другарство. Басеку Куяте съпровожда един най-известните африкански реализатори на блус до неговата гибел през 2006 година Той може да бъде чут в последния албум на Али Фарка Туре, излезлия посмъртно Savane (2006 г.). Участва и във обединенията Symmetric Orchestra и на AfroCubusmo, а в последно време работи постоянно с германеца Йоаким Кюн - един от водещите европейски джаз пианисти.


Басеку Куяте е роден през 1966г. в Гарана, малко селце наоколо до Сегу в Мали. Свири на националния струнен инструмент нгони. В стила си Куяте смесва традицията и модерното звучене. Може би по тази причина е именуван " Джими Хендрикс на нгони-то ". Вокалист в групата е неговата брачна половинка Ами Сако. Ngoni Ba са излизали на сцената на фестивали като Glastonbury, Roskilde, Sziget и WOMAD.

Концертът на бандата в България е част от европейското им турне, в което те показват новия си албум Miri. По думите на Куяте петият заглавието е отдадено на " любовта, другарството, фамилията и същинските полезности във времена на рецесия ". Гостуването на групата е проведено от " Аларма Пънк Джаз " и платформата " АфроВизия ", профилирана в промотирането на обичайната и съвременна музика от Африка в България.

Концертът ще бъде открит от ганаеца Аюуне Суле, Росен Захариев и Александър Даниел. Миналото лято триото свири на два черноморски фестивала – " Джаз на село " (Камен бряг) и Варненския джаз фестивал в Археологическия музей, а публиката в София може да ги чуе точно на следващия ден.

Билети могат да бъдат купени онлайн на цена от 27 лв. в мрежата на Epaygo.bg и на входа на Mixtape 5 в деня на концерта на цена от 30 лв..
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР