През 1946 г. Военноморските сили на САЩ провеждат изпитания на

...
През 1946 г. Военноморските сили на САЩ провеждат изпитания на
Коментари Харесай

Видео от момента, в който ВМС на САЩ детонира подводна ядрена бомба и изпарява собствения си кораб

През 1946 година Военноморските сили на Съединени американски щати организират тествания на нуклеарна бомба на личните си кораби, с цел да схванат изцяло силата на атома. След края на Втората международна война светът навлиза в атомната ера, когато човечеството развива разрушителната дарба да унищожи по-голямата част от живота на Земята.

Усилията да се разбере цялостната мощ на атомната бомба и защо може да бъде употребена водят до повече тествания. 

През 1946 година стартира интервенция, наречена „ Кръстопът “ (Operation Crossroads).

Военните трябваше да тестват резултата, който нуклеарната бомба може да окаже върху морската война. Събрана е флотилия от американски, немски и японски кораби, които са пред изваждане от употреба.

Тези кораби са цели за тестването на бомбата, а атолът Бикини е мястото на тестването. Някои от корабите са напълнени с животни, с цел да се реши какво влияние ще окаже гърмежът върху живите същества в корабите.

На 30 юни 1946 година е осъществено първото тестване в границите на интервенция „ Кръстопът “, като 23 килотонна нуклеарна бомба пада в Тихия океан измежду флотилия от кораби-мишени. Бомбата е същият модел като тази, хвърлена върху Нагасаки.

Това е пробата „ Ейбъл “ (Able) и гърмежът на нуклеарната бомба незабавно потапя два транспортни кораба.

Два разрушителя се прекатурват в границите на няколко часа, а на идващия ден потъва японски крайцер. Пусната от аероплан, бомбата е улучила задачата си и не е имала предстоящата разрушителна дарба. 

Следва тестването „ Бейкър “ (Baker).

Целта е да се види какво ще бъде въздействието, в случай че бомбата бъде взривена под вода, вместо да бъде пусната от небето.

На 25 юли друга 23-килотонна бомба е прикрепена под десантен транспортен съд, който е подложен в средата на целевия флот. При детонацията нуклеарната бомба е на 27 метра под повърхността на водата.

Корабът на американските военноморски сили, който транспортира бомбата, се изпарява незабавно. Сред другите разрушени плавателни съдове има два бойни кораба и три подводници.

Останалите кораби, попаднали в обсега на гърмежа, са толкоз нечисти от радиация, че са неизползваеми.

Удивителни фрагменти от гърмежа са снимани с камера. 

Показват по какъв начин корабите са погълнати от голямата гъба, която изплува от водата. Облакът гълтам няколко кораба, унищожавайки тези, които са най-близо до мястото на гърмежа, и унищожава други към зоната на удара.

Почти всички животни, настанени на борда на корабите, са починали вследствие на бомбения тест. Макар доста от тях да са оживели след гърмежа, излагането на радиация ги е умъртвило.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР