През 1942 г. Антоан дьо Сент Екзюпери - писател ,

...
През 1942 г. Антоан дьо Сент Екзюпери - писател ,
Коментари Харесай

Как приказката помага да отгледате отговорен и състрадателен човек

През 1942 година Антоан дьо Сент Екзюпери - публицист, стихотворец и професионален авиатор написа най-известната си повест „ Малкия принц “. Една година по-късно приказката се появява за първи път на британски в Ню Йорк, където писателят бяга от фашистката чума, превзела по това време Европа.
Малкото момченце със златисти къдрици, с шпага в ръка и зелен плащ, е измислено и нарисувано от самия Екзюпери, който желае да насърчи и поддържа своя най-хубав другар Леон Верту, останал в окупирана Франция.
Приказката за деца  и за възрастни  подбужда размишления за живота, за любовта, за другарството, за предаността.
Какво можем да научим от основния воин, разказва   
Ето няколко поучения, които е добре непременно да споделите с детето си.

Грижи се за дома си

Малкият принц всяка заран чисти мъничката си планета: прочиства вулканите и скубе прорастналите баобаби. Той счита, че тогава вулканите няма да изригват безсистемно, а баобабите няма да завладеят цялата планета и да я раздерат на части.
Разкажете на децата за какво още рано заран наложително би трябвало да си измият зъбите и да си оправят леглото. Разбира се, разхвърляните играчки няма да породят изригване на вулканите. Но, в случай че то не ги подрежда и не ги почиства всеки ден, безпорядък въпреки всичко ще настъпи.

Не се плаши да бъдеш себе си, не се плаши да бъдеш слаб

В книгата е разказан спор сред Малкия принц и Автора – Екзюпери за бодлите  на розата. 
Малкият принц е уверен, че розите са наивни и беззлобни, само че „ посредством бодлите си желаят сами да си внушат смелост “. „ Те си мислят, че в случай че имат бодли, всички ще се боят от тях. “
Понякога по този начин си мислят и хората – пускат „ бодлите “ си, с цел да се разграничат от света, да прикрият слабостта си или нерешителността си. При децата подобен интервал настава в юношеската възраст.
Повечето младежи пробват да се прикрият зад неестествена, неискрена експанзия. За да избегнете това, разговаряйте с детето за неговите недостатъци. Обяснете му, че да прикрива своите усеща с експанзия и да се разграничава от останалите – не е най-хубавата житейска тактика.
Защото „ бодлите “ отблъскват близките и вършат индивида по-малко прелъстителен.

Бъди открит към света, другояче може да пропуснеш нещо значимо

„ Трябва да изтърпя две три гъсеници в близост, в случай че желая да се срещна с пеперудите! "  , споделя Розата, преди Малкият принц да отлети на друга планета.
Защото пазейки се от гъсениците Розата може да пропусне опцията да се запознае с прелестните пеперуди.
Преди вашият хлапак да откри свои правилни другари, той ще се срещне с деца, които може би ще наподобяват на „ гъсеници “.
Задачата на родителите е да не му дадат да се затвори в себе си. Могат и да му опишат, че с времето всеки се трансформира.
Научете детето си да ръководи рационално живота си.
Обсъдете държанието на Краля от приказката – той в никакъв случай не заповядва неща, които не могат да бъдат изпълнени. А рационално изчаква удобните условия, с цел да бъде изпълнено поръчението.

Изисквайте от детето единствено това, на което то е способно

По-лесно е да оценяваме и осъждаме близките, в сравнение с себе си.
Поговорете с детето и за неговите дребни лудории: дайте му опция единствено да обмисли постъпките си – то може да се окаже толкоз умно, колкото и кралят от Малкия принц.

Когато поемеш отговорност, не се отхвърляй

„ Ти вечно си виновен за всички, които си опитомил “, казва Лисицата в диалог с Малкия принц.

Всеки родител цитира тези думи, когато детето желае примерно да му купят кученце или папагалче. Но не всеки може да изясни какво значи това изречение.
Всъщност „ да опитомиш “ в тази ситуация значи да заплетеш невидими възли на любовта и другарството, каквито се появяват сред Принца и Розата.
Малкият принц е поел отговорността и грижата за нея: той я полива всяка заран, направил ѝ е заслон, с цел да я пази от вятъра и доста желае да се върне при нея на Земята.

Концентрирай се върху позитивните качества, не в търсенето на дефекти

„ Трябваше да осъждам не по думите, а по делата “, съкрушено разсъждава Малкият принц, спомняйки си за капризите на Розата, които мъчно понася, до момента в който живее на една планета с нея.

Принцът решил да не се кара с Розата и „ отлетял да странства с прелетните птици “. Но след година проумял какъв брой прелестни моменти му е подарила Розата. И че е било по-разумно да цени благоуханието ѝ и да не обръща внимание на нейните странности.
" Тя ме подари с аромата си, озаряваше моя живот. Не трябваше да тичам. Зад тези дребнички хитрости трябваше да разпозная нежността и привързаността. “, разсъждава той.

Източник:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР