През 1938 г. немците започват да копаят уран край Бухово.

...
През 1938 г. немците започват да копаят уран край Бухово.
Коментари Харесай

Само в "ШОУ"! Ужасяващата прогноза на проф. Вълко Гергелчев: Страшни екобомби цъкат в България

През 1938 година немците стартират да копаят уран край Бухово. За година вадят 100 т. от рисковия, само че скъп метал и си отиват. След тях уран почва да копае съветско-българската минна компания. Идва ред и на „ Редки метали ” – „ страна в страната ”. И по този начин до 1992 година, когато уранодобивът в демократична България е изпратен в предишното, само че не напълно. Призракът на урана внезапно се появи в питейните ни води през април тази година. Бомбата гръмна на първо време в Хасково, а по-късно в Пловдивско, Димитровградско, Велинградско. Тътенът отекна в цяла България. Започнаха да хвърчат водоноски. Хасковските козунаци, забъркани с радиоактивни води, бяха открити и изметени чак от бургаските пазари. Хлебарите аха да банкрутират и на сцената изскочиха положителните магьосници от кабинета Герджиков. Те махнаха с вълшебните пръчки и върнаха урана още веднъж в нормите за няма и месец време. Народът въздъхна и се успокои. Днес априлските страсти са призрачен сън в лятна нощ. Иска ни се, само че не е по този начин, бие камбаната пред „ ШОУ ” кошмарът на всички непознати и родни златотърсачи, омразният на всички режими и служители проф. Вълко Гергелчев. - Професор Гергелчев, отиде ли си уранът от българските питейни води?
- Разбира се, че не си е отишъл. Вижте, тези замърсявания идват и ще не престават да идват от изоставените галерии на тогавашните уранови мини. При дъжд те се наводняват, нечистата вода изтича назад на открито, просмуква се във водоносните пластове на почвата и оттова в питейните води. Тези неща ще ги има и в бъдеще. Нещата са елементарни.

- И какво би трябвало да се направи, с цел да не се случат тези неща?
- Трябва да се запечатат изоставените уранови изработки, галериите да се затворят както би трябвало.

- Нали са към този момент запечатани, а от 1998 година насам?
- Нищо не е запечатано, нищо не е направено, галериите са си отворени, а изоставените уранови мини са доста, десетки са. Тепърва ще гърмят още доста екобомби.

- А земетресенията? По време на огромното априлско гадаене от кое място пък уран в чешмите виновната по въпроса държавна компания „ Екоинженеринг” раздуха едно прояснение на интелигентен човек от Българска академия на науките - отговорни били земетръсите?
- Това са фантасмагории. При урана тези неща няма по какъв начин да станат или могат да се случат извънредно рядко. Аз се занимавам с връзката свлачища, рудодобив и трусове, знам какво приказвам. А всички министерства на околната среда и водите и тяхната „ Екоинженеринг” са изцяло измислена работа. В Българска академия на науките също не са способени, с цел да вадят такива изводи. В Академията няма никаква секция по металите, т.е. по урановите залежи. Там няма хора, които да се занимават с това. Българска академия на науките има Институт по минералогия, в който единствено картографират и получават заплати. Там не се прави нищо, което може да има практическа стойност. Пак дублирам, в Българска академия на науките няма безусловно никаква подготвеност по въпроса.

- И по тази причина от „ Екоинженеринг” приказват нелепости?
- Глупости приказват, да, тъй като те пък нямат свои експерти, нямат потенциал. Екологичното министерство, както всички свои прародители, вместо да прави нещо потребно, се занимава с нелепости - къде и по какъв начин да се употребяват минералните води да вземем за пример, което въобще не е тяхна работа, тъй като те спадат към тектониката, към потребните изкопаеми. Вижте, ние сме единствената страна в света, която има 116 типа потребни изкопаеми, само че няма Комитет по геология. В Русия Министерството на околната среда и геоложкото министерство са едно и също нещо. Румънците имат Национална организация за минерални запаси. В България няма нищо. Затова всякакви басейнови дирекции, „ В и К”-та, районни здравни инспекции и тем сходни, които хабер си нямат от казуса, си играят на замерване и взаимно обявяване, трансферират си топката, а регионални управи и здравно министерство, пък би трябвало да ни успокояват и така нататък.

- Нормите били алегорични и единствено хипопотам може да изгълта толкоз нечиста вода, че да се натрови.
- Не съм зоолог. Аз съм лекар на геологическите науки, който знае, че най-голямата, същинската екобомба следва да гръмне край Крумовград. Там златоносното находище „ Хан Крум” следва да се експлоатира от дъщерна компания на канадската „ Дънди прешъс”...

- Вашата обичана тематика?
- Това е най-нелюбимата ми тематика, само че все някой би трябвало да се занимава с нея. В Крумовградско ще се случи това, което се случи в Златица, в Панагюрище, в целия район. Децата ще заболеят от редки форми на левкемия, които кореспондират с ужасните замърсявания с арсен, старците също ще умират от рак, само че потенциалите ще не престават да настояват, че при тях директна връзка със замърсяванията нямало и така нататък Да оставим настрани, че един почтен американски хидрогеолог, като Робърт Мартин, пристигна и предсказа воден апокалипсис в Крумовградско - водите ще отиват за добива на злато, а хората няма да има с какво да поливат нивите си. Понеже съм от Момчиловград, отидох при кмета и му споделих, не разрешавайте да се вози рудния концентрат от крумовградското находище до гарата в града, аз съм академик и съм от този град, знам какво приказвам, в случай че не ми вярвате, пратете собствен човек в Златица да види защо става въпрос. Аз познавам персоналната драма на едно дете там, Теодора се споделя – болна от левкемия, в инвалидна количка, единствено за лекуване майка й би трябвало да заделя 2000 лева месечно, само че няма от кое място... Такива като Теодора са доста. Разбира се, „ Дънди” няма нищо да даде. Единственото, което дават към този момент, е минерална вода за едно близо до Златица село, тъй като там пък замърсяването на питейните води е напряко извънредно. Знаете ли, че поради добива от Челопеченското златно находище – най-голямото в Европа – насъбраните правила на замърсяване с арсен за един интервал от 10 години в Панагюрско са превишени милиони пъти. Сега следва открит рандеман на злато и в Трън. За някогашната мина „ Злата” и дъщерна компания на огромна българска компания става въпрос. Тровят ни освен непознати, само че и наши...

- Чакайте, трънчани не разрешиха добива на злато, имаше локален референдум?
- Засега, само че аз нямам доверие това да продължи дълго. Един ден там ще се махне покривката, най-горният пласт на почвата, под който е цялостно с арсен, и всяка седмица тонове гърмеж ще гърмят находището. Промиването на рудата ще става с цианиди, които ще задушават всички, от арсена децата ще заболяват от левкемия, старците ще измират от рак, а някои отново ще пишат, че последните не били чак толкоз доста и това нямало връзка с добива на злато. Все познати неща.

- И те неизбежно ще се случат!?
- Ще се случат, несъмнено, до момента в който в България не се забранят цианидните технологии за промиването на рудата, както в развитите страни. Във Франция от дълго време ги не разрешиха. После пробваха с амалгамиране, там пък има живак и също е нездравословно, в по-малка степен, само че и него го не разрешиха. Сега французите добиват злато по циокарбамидния способ, той към този момент е изцяло безвреден. Е, процентно чистият рандеман спрямо този при цианидите ще спадне от 88 на 78 на 100, само че в този бизнес се печелят милиарди, а здравето е скъпо.

- А вие какъв брой време към този момент давате ум в геологията и какво спечелихте от това?
- За 50 години съм дал нова идея за търсене на злато и сребро, само че до момента съм разкрил единствено 20 %, всичко останало е неизползвано.

- Имах поради какво спечелихте в персонален проект?
- Нищо не съм спечелил.

- И по какъв начин живеете, щом сте подобен безсребърник?
- В момента с жена ми живеем в общо жилище с друго семейство.

- С роднинско семейство?
- Не, по този начин ни го дадоха от Комитета по геология, по този начин пребивавам и до през днешния ден, с друго семейство в общ апартамент с общ вход, като в съветска многофамилка. Ние с жена ми държим хол, спалня и тоалетна. Другите имат хол, кухня, стая, помещение за пране и обособена тоалетна. Иначе съм си приспособил кабинетче в спалнята. Това е. Колегите ми набиват ум да не давам към този момент нищо наготово. Аз пък желая да доживея времето, когато заплатите и пенсиите в България ще се вдигнат.

Интервю на Славей КОСТАДИНОВ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР