През 1933 и 1934 г. може би се случва предполагаем

...
През 1933 и 1934 г. може би се случва предполагаем
Коментари Харесай

Заговорът на Уолстрийт срещу американския президент

През 1933 и 1934 година може би се случва хипотетичен скрит план за събаряне на държавното управление на Франклин Делано Рузвелт от банкери на Уолстрийт и едри предприемачи. Докато вестниците по това време го назовават „ гигантска машинация “, други, в това число Специалният комитет на Камарата на Организация на обединените нации за американските действия, намират изказванията за „ достоверни “. Решете сами:

По време на предизборната му акция през 1932 година Рузвелт дава обещание работни места за безработните изплашени предприемачи, които се опасяват, че той ще трансформира капиталистическата им нация в социалистическа. Един от първите стопански актове на Рузвелт като президент е да отстрани златния стандарт, през април 1933 година

Консерваторите са възмутени от това. Както написа сенатор Хенри Д. Хатфийлд:

И някои хора фактически се сплотяват и основат Американската лига на свободата с желанието да покажат „ полезността на насърчаването на хората да работят; поощряване на хората да забогатяват„. Членовете включват някои от най-заможните и най-могъщи хора в страната по това време:

Според тези, които имат вяра, че има скрит план, няколко членове на лигата, страхувайки се от социалистическите и комунистическите (според тях) промени, които Франклин има намерение да направи, вършат проект да смъкват кабинета му от власт. Участниците в заговора включваха дю Понт, някогашен претендент за президент, някогашен губернатор на Ню Йорк, банкери от Уолстрийт и шефа на компанията Bethlehem Steel.

 Vincenzo_Laviosa_-_Franklin_D._Roosevelt_-_Google_Art_Project

Франклин Рузвелт

Двама членове на този Уолстрийт пуч бяха, продавач на облигации с много връзки и пълководец на американския легион в Кънектикът, и, също някогашен пълководец на американския легион.

По това време в Съединени американски щати, в разгара на Голямата меланхолия, фашизмът не се възприема като изцяло неприятно нещо от редица американци. Всъщност един историк означи: „ Успехът на Хюи Лонг (популярен и мощен губернатор на Луизиана) изглеждаше доказателство, че фашизмът може да му идва на човек отвътре… със единодушието на хората “.

В реалност, покровителите за извънредно дясно държавно управление имат вяра, че разполагат с подготвена милиция, която ги чака в лицето на членовете на Американския легион:

 SmedleyButler

Смедли Бътлър

Без подозрение Смедли Бътлър е американски воин. Присъединява се към пехотинците на 16-годишна възраст и:

Участници в Боксерското въстание

Като не изключително угодничав човек, Бътлър постоянно се е сблъсквал с разнообразни неприятности. През 1932 година той пази Бонус маршовете (на фотографията най-горе), митинг на 20 000 небогати ветерани от Първата международна война, които вършат лагер във Вашингтон в опит да получат пари за присъединяване си във войната.

Бътлър е бил доста известен измежду ветераните и постоянно е бил молен да приказва пред ветерански групи. В послание към членове на Американския легион през 1931 година Бътлър споделя:

Бътлър остава бранител на правата на бойците и продължава да изнася лекции против печалбарството от войната, споделяйки страха си, че фашизмът в Съединени американски щати нараства.

По-голямата част от главната версия на сюжета на заговора идва от показанията на военачалник Бътлър пред Специалния комитет на Камарата (Комитета на Маккормак-Дикщайн). Той твърди, че през 1933 година към него са се обърнали Дойл и Макгуайър под претекста, че желаят да помогне за реформирането на Американския легион.

В началото на заговора Бътлър би трябвало да „ сложи “ 200-300 постоянни легионери измежду публиката на годишната спогодба, да ги накара да вдигнат шумотевица и по-късно да излязат и да изнесат тирада, която ще е авансово написана от Дойл и Макгуайър. На въпроса от кое място ще дойдат парите за превозване на бойците до Чикаго, Бътлър споделя, че Макгуайър му е споделил: „ О, ние имаме другари “, които включват Грейсън Мърфи.

Бътлър се измъква, само че по-късно по-късно Робърт Кларк идва при него, правоприемник на компанията за шевни машини Singer, идва при него и му изяснява, че речта е значима за проекта им да върнат златния стандарт в Америка:

Бътлър още веднъж отхвърли да произнесе речта.

След конвенцията, през ноември 1933 година, Макгуайър се още веднъж приказва с Бътлър, този път да управлява „ доста огромна супер организация за поддържане на демокрацията “, която той дефинира по-късно като „ френска организация от супер бойци “. Твърди се, че Макгуайър споделя на Бътлър, че бойците ще „ поддържат президента… [като се уверят], че той няма да трансформира метода [на финансиране на правителството] “.

Заговорът, съгласно Бътлър, включва и внедряването на „ помощник-президент “, секретар по общите въпроси, с цел да помогне на преумореният Франклин, за който „ всеки може да каже, че здравето на президента отлсабва… и тъпият американски народ ще се хване на това след секунди “.

Бътлър в никакъв случай не се причислява към този скрит план, само че приказва със своя другар и репортера на Philadelphia Record, Пол Комли Френч за това. Френч проверява нещата през септември 1934 година и свидетелства, че когато приказвал с Макгуайър, той му споделил, че:

Френч удостовери останалата част от историята на Бътлър.

Никой в никакъв случай обаче не е съден за този скрит план.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР