През 1924 г. над с. Сугарево е погребан тогавашният вожд

...
През 1924 г. над с. Сугарево е погребан тогавашният вожд
Коментари Харесай

Каракачанов: Продължаваме битката за българщината

През 1924 година над с. Сугарево е заровен тогавашният водач на Вътрешна македонска революционна организация Тодор Александров. Дори неговите убийци не са предполагали какво ще се случи, не гнева на Вътрешна македонска революционна организация, а това, че гибелта на Тодор Александров ще го издигне в фетиш за цялото българско племе.

Това съобщи през днешния ден водачът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов само че гроба на Тодор Александров в Пирин, над с. Сугарево по време на честванията в памет на именития лидер на Организацията.

„ Един исполин на нашето време си отиде. “ Колко са българите, за които е написано такова нещо. Няма такива. Тодор Александров е човек, за който 20 година след гибелта му английската енциклопедия написа „ некоронования крал на българите в Македония “. Този човек през 1924 година е заровен тук. Тази околност остава свещено място за всеки един българин, който милее за нацията и българите от Македония. И тогава, и през днешния ден оставени под режим, който смачква съзнанието им. След 1944 година името на Тодор Александров беше забранявано. Някога пишеха за него, че е великобългарски шовинист и такива нелепости. А няколко изчадия му събориха гроба добави Каракачанов.

Е то какво описа още ръководителят на Вътрешна македонска революционна организация:

През 1986 година група студенти дойдохме и намерихме гроба му на село Сугарево. Някои беше написал с гвоздей Тодор Александров. Дори тогава, когато беше съборен гробът, се намираха българи, които непретенциозно бяха написали името му, с цел да знаят кой е.
Организацията в Сандански възвърне със лични старания гроба на Тодор Александров.

Кой е Тодор Александров - наследник на учители, а и той преподавател. Имал е благоприятни условия за естествен живот отвън турската власт и робството, можеше да учи в чужбина или България. Да печели положителни пари или да не помни къде е България. Той избира да е преподавател по селата в Македония, с цел да може със личните си старания да оказва помощ на събудилите се българи в Македония да водят война за своята независимост. В историята на Вътрешна македонска революционна организация има доста герои. Има герои, които виждате, че поставят костите пред олтара на отечеството си. Всички те имат място в Пантеона на великите българи, дали живота си за освобождението на Македония. Но Тодор Александров се възвисява над всичко, тъй като той възражда Вътрешна македонска революционна организация от пепелта и намира гибелта си в битката.

Красимир Каракачанов разяснява и обстановката през днешния ден:

През тази година на изборите имахме доста тествания. В историята на всяка една организация има възходи и провали. Имаме две други възможности - да се движим по общото течение и да се примирим с тези, които споделят, че не сме българи и да се хванем по новата мода и да забравим битката за Македония и обичайното българско семейство. Да клекнем и да забравим е единият път. Вторият е да постъпим по този начин, както Тодор Александров. Да се надигнем на глава и да продължим по нашия път. Ние не би трябвало да търсим нови идеологии. Ние сме обичайната политическа партия. Тодор Александров го е споделил: „ Вътрешна македонска революционна организация не извръща погледа си... “ Преведено на политическия диалект това значи, че не може да забравим нашите сънародници, тъй като по този начин желали служителите в Брюксел. Това е краткотрайно. В историята тиранин и владетели отпътуват, само че българите оцеляват 1400 години, тъй като се борят. Трябва битка, а не да се чака някой нещо да промени и ние да се възползваме от това. Силната организация се познава в такива сложни времена. Ние би трябвало да сме наясно дали ще се борим или не. Няма защо да се срамим, не сме ничии прислужници. Служили сме на концепцията за свободата и правата на българите на всички места, където те се намират и са в заплаха.

На събитието участваха: Красимир Каракачанов, Ангел Джамбазки, Юлиан Ангелов, Александър Сиди, Милен Михов, Атанас Стоянов, Красимир Богданов. Наследниците на родовете от Македония: Райна Дрангова, Елисавета Шапкарева, внукът на Тодор Александров, доста членове и симпатизанти на Вътрешна македонска революционна организация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР