През 1921 година Херман Роршах пише книгата си Психодиагностика“, в

...
През 1921 година Херман Роршах пише книгата си Психодиагностика“, в
Коментари Харесай

Тест на Роршах: Какво виждаш първо показва какъв си в живота

През 1921 година Херман Роршах написа книгата си „ Психодиагностика “, в която слага основите на прословутото „ мастилено “ проучване. За страдание основателят умира единствено година по-късно и не съумява да види необятното приложение на откритието си – неговата огромна, съгласно мнозина даже фанатична фантазия, написа svetovnizagadki.com.

Роршах счита, че реакциите по отношение на въпросните петна разкриват най-потайни кътчета от подсъзнанието на пациента. По-късно пробата е доразвит и от други учени, трансформира се в най-популярния проективен способ за проучване на личността. Същевременно е обхванат от загадъчност и несъгласия. Макар значително експерти да го ползват и до през днешния ден, множеството считат, че не е многообещаващ. Намират го даже за рисков.
 Тест на Роршах: Какво виждаш първо демонстрира какъв си в живота

Причините са разнообразни: че в началото е служел за разбор на тежко проявени нарушители, а когато са почнали да го ползват към останалите хора, вероятността да излязат „ луди “ също била голяма; че резултатите до прекомерно огромна степен зависят от субективната оценка на изследващия; че изображенията към този момент са познати в общественото пространство и пациентът може да приготви реакциите си авансово. Разгледайте мастиленото леке на Роршах. Запомнете първата асоциация. Прочетете значението…

1. Муцуна на котка или лисица
Това е най-честата асоциация. Ако виждате лисица или котка (муцуна), това значи, че сте релативно здрав, т.е. пробата на Роршах не разкрива никакви аномалии, и спадате към 85% от хората.

2. Пеперуда
Ако виждате пеперуда, това приказва за лек когнитивен дисонанс вътре във вас. Обикновено пеперуда виждат впечатлителните младежи под 20-годишна възраст, склонни към размисъл и повърхностна меланхолия. Пеперудата е знак на естетика, която липсва на оня, който я види в мастиленото леке

3. Прилеп
Прилеп виждат хората, които са склонни към експанзия и принуждение. Андрей Чикатило на теста на Роршах е видял прилеп. Може да се развият садистични пристрастености.

4. Кожа на животно
Кожата на „ някое “ животно- мечка, тигър, вълк и така нататък – демонстрира доста мощна и здрава душeвност. Обикновено я виждат хора, добре знаещи какво желаят и по какъв начин да реализират това, хора със постоянна ценностна система (учители, църковни чиновници, вегетарианци, религиозни фанатици и просто набожни). Кожата на звяр символизира победа над дивите животни – това е победа над техните подозрения.

5. Краб
Краб виждат хора, склонни към нервност, неврози и тревожни разстройства.

6. Две мечки на шадраван
Доста рядка, само че не и единична асоциация. Може да бъде симптом за шизофреничен вид персона за болестта шизофрения. В никакъв случай тест на Роршах не може да диагностицира толкоз сериозна болест като шизофрения. Две мечки на шадраван виждат както шизофреници, по този начин и просто хора с огромно въображение. Останалите асоциации се разясняват от експерти самостоятелно и изискват специфична трактовка.Страхотен и доста прецизен тест: Избери си прозорец и виж какво ново ще научиш за себе сиТози психически тест ще ви помогне да научите освен това за себе си.
Разгледайте 5-те илюстраци…Sep 27 2018skafeto.com

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР