През 1921 година един мотоциклет печели състезание със средна скорост

...
През 1921 година един мотоциклет печели състезание със средна скорост
Коментари Харесай

Harley-Davidson: Състезателят

През 1921 година един мотоциклет печели съревнование със междинна скорост от над 160 км/ч. Този мотоциклет е Harley-Davidson. Разбира се, това не е нито първият, нито последният път, в който американският производител записва връх, само че е един от значимите в историята, тъй като подвига летвата за всички останали на пистата.

В продължение на повече от век марката Harley-Davidson е синоним на независимост, скорост и победи. Много състезатели са се доверявали на тези машини съвсем от самото основаване на компанията. В началото са се състезавали без значение, а през 1914-а се дава началото и на формалното спортно поделение.
Harley-Davidson са едни от първите, които създават мотоциклети през 1903 година, само че в идващите девет години на пазара се появяват още 150 компании и това, което отличава машините на Уилям Харли, е триумфът им в моторспорта. Така в идващите стотина години тимът на Harley-Davidson не просто се трансформира в един от водачите, само че и спомага доста за построяването на престижа на производителя в бизнеса.

Един от първите, които се доверяват на мотоциклетите Harley-Davidson, е самият Уолтър Дейвидсън. През 1908 година съоснователят на компанията печели надпреварата за устойчивост, проведено от Американската федерация на мотоциклетистите с едноцилиндров мотор по черните пътища из планинската верига Катскил в Ню Йорк. В конкуренцията, която продължава два дни и близо 600 километра, вземат участие общо 65 състезатели и никой не съумява да отговори на темпото на Дейвидсън. Той и машината му устоят на тежките условия и се прибират триумфално.

Няколко години по-късно Harley-Davidson стартират да надвиват и със скорост и през 1912 година записват нов връх по време на „ Bakersfield Road Race “ в Калифорния. Така мотоциклетите им печелят популярност както по калните пътища на страната, по този начин и на тогавашните „ мотордроми “, направени от дърво.

„ В надпреварите Harley-Davidson е бил кралят, а пистата – неговият престол “, споделя един от архивистите на марката. След това, по време на Първата международна война, спортният календар се нарушава краткотрайно, само че през 20-те години на предишния век компанията още веднъж записва триумфи и по този начин стигаме до именития връх от 1921 година, записан от Harley-Davdison.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР