През 1903 година е открита първата редовна междуградска автобусна линия

...
През 1903 година е открита първата редовна междуградска автобусна линия
Коментари Харесай

Комплексът СамЕлион за 80 милиона лева, който ще промени Самоков

През 1903 година е открита първата постоянна междуградска автобусна линия в България, която свързва София със Самоков и с най-стария курорт у нас - " Чамкория ", прочут през днешния ден под името " Боровец ". Причината за основаването й тогава е неналичието на железопътна връзка по този маршрут и в същото време все по-честите пътувания на българите сред планинския град и българската столица.

120 години по-късно Самоков не е просто транспортно обвързван със София, само че се е трансформирал и в действителна опция на огромния град - както за живеене, по този начин и за почивка. Разположен единствено на 50 километра разстояние и 50 минути път с кола от околовръстното шосе на столицата, както и на няколко минути от ски пистите в района, градът притегля от ден на ден хора от разнообразни елементи на страната. По публични данни на националната статистика 5 188 души са се заселили в общината през последните 5 години, а 3 274 са я напуснали. Иначе казано, позитивният растеж възлиза на 1 914 души или 5.6% % от формалното население на Самоков.

70 декара, които ще трансформират Самоков

Съвсем скоро, още в края на тази година, броят на новодомците в града ще стане още по-голям, тъй като ще отвори порти най-амбициозният план в границите на обитаемото място -. На територия от 70 декара са издигнати 36 еднофамилни и двуфамилни къщи, хотел и спортна зала с потенциал за 3 000 посетители. Към това прибавете и спомагателни услуги като спа център с външен и вътрешен басейни, разтривки и хармония, разнообразни благоприятни условия за спорт и възобновяване, детски ъгъл, заведения за хранене с артикули, лично произвеждане. Мястото е разграничено условно на две зони - обществена с повърхност от над 23 декара и жилищна с повърхност от над 37 декара.
 Снимка 626743
Източник:

Инвеститор в плана е " Самел-90 - най-големят шеф в региона. Идеята идва от напълно общоприета за всеки бизнес потребност - привличането на качествени експерти, които би трябвало да бъдат настанени някъде: " За да притеглим фрагменти, с изключение на работа, е значимо да предложим и положителни условия за живот, и искахме да изградим един комплекс, който предлага такива. Първоначалната концепция, обаче, се разви и прерасна в този огромен комплекс, който е чудесно място за живот, възобновяване и отмора, само че и включва доста повече значими за Самоков функционалности и услуги ", разяснява пред Money.bg инж. Петър Георгиев - ръководител на СД и изпълнителен шеф на компанията.

Георгиев е дълготраен спонсор на баскетболния клуб " Рилски състезател " и от там идва вдъхновението в комплекса да има и мултифункционална зала, както и разнородни спортни и рехабилитационни услуги. Това прави и къщите в " СамЕлион " отлична опция освен за живот и отмора, само че и за инвестиция—най-вече поради мястото и гледката, само че и поради разнообразните културни и спортни събития, които ще се организират в залата. Комплексът предлага опция притежателите на жилища да отдадат напълно или отчасти парцелите си за менажиране от хотелския екип.

Друго доста огромно преимущество на плана е местоположението - ситуиран на самоковската улица " Преспа " 16, в полите на Рила, на метри от река Искър и няколко минути от пистите на Боровец. В същото време комплексът се намира в града, като това носи със себе си преимущества като бързия достъп до магазини, учебни заведения, детски градини, болница и всевъзможни други типове обществени услуги. От друга страна спортната инфраструктура и възстановителните благоприятни условия на комплекса обезпечават отлична среда за деен метод на живот, без да бъдат жертвани градските улеснения. Неслучайно мястото ще бъде център за професионална подготовка на спортисти с подобаващи климатични условия на надморската височина близо 1000 м. и благоприятни условия за рехабилитация и възобновяване.
 Примерен интериор на къща в комплекса
Източник:

Примерен интериор на къща в комплекса

Къщите са с повърхност от 200 до 400 кв. м., като всяко жилище има дворно пространство. Продават се с висока степен на комплектност - кухни, изцяло обзаведени бани и санитарни пространства, подови настилки и газифициране. Всички употребявани материали са с високо качество и от водещи европейски производители.

" Използваме системи за изсъхнало строителство. Външният тип на постройките е изискан освен естетически, само че и механически с потреблението на швейцарски вентилируеми фасади. Поставена е най-модерната дограма немско произвеждане с марката на Schüco. Всички жилищата са газифицирани, разполагат с отчасти подово отопление и камини, които дават чувство за уют и споделено време в планината. Предвидена е опция за автоматизация вид " интелигентен дом ", с цел да може отоплението, осветлението, наблюдението и сигурността на къщите да се ръководи отдалечено и да се надгражда с още технологии, които се развиват в бъдеще ", разясняват от компанията вложител.

Мащабна инвестиция в търсене на нов капацитет на града

Очакванията са планът да сътвори над 200 работни места в обществената част. От друга страна комплексът има упоритостта да се трансформира в интернационално важен център за спортна подготовка и осъществяване на надпревари, лагери и срещи, което да притегли локален и интернационален професионален интерес към региона и изискванията, които дава.

Спортно-възстановителната база, залите за тренировки и надпревари, двата хотела и обществените пространства в комплекса, в композиция с Рила, Боровец и Мальовица наоколо, са отлична база за осъществяване на спортни събития от националния и интернационалния календар. Неслучайно вложителят е отличен през предходната година от Националното съдружие на общините в България с премия " Инвеститор на годината " точно поради " СамЕлион ".
 Публичната част на плана ще включва хотел и спортна зала
Източник:

Публичната част на плана ще включва хотел и спортна зала

" Мотивацията и вдъхновението зад комплекса е да създадем добавена стойност за жителите на Самоков и общността на " Самел-90 " като максимален шеф в района. През годините сме вложили доста в града и района, в спорта, в културата, в основаването и поддържането на работни места, в отношението към нашите сегашни и пенсионирани чиновници, в построяването на инфраструктура, осветяване и газифициране на региона. " СамЕлион " е още една инвестиция в бъдещето на Самоков и цели да притегля в града нови хора и вложения. Той показва нашата позиция за това по какъв начин желаеме да се развива Самоков ", споделя инж. Георгиев.

Инвестицията в плана възлиза на 80 милиона лв., като за финансирането й са употребявани както лични средства, по този начин и банков заем. Но по-важното - предстоящата възвръщаемост не може да бъде измерена единствено във финансови индикатори. Комплексът ще способства за възстановяване качеството на живот на цялата общественост посредством даването на модерни жилища, улеснения и разнородни публични пространства, основаване на нови работни места и разширение опциите за туризъм и отдих в региона.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР