През 1889 година, когато е едва на седем годишна възраст,

...
През 1889 година, когато е едва на седем годишна възраст,
Коментари Харесай

140 години от рождението на Владимир Димитров - Майстора

През 1889 година, когато е едвам на седем годишна възраст, татко му бива ранен при престрелка и остава неработоспособен. През същата година почива и дядо му – поп Петър, който е другата материална опора на фамилията. Тези злополучни събития принуждават фамилията да напусне дома си във Фролош и да се откри в Кюстендил, където майката и бащата работят против мизерно възнаграждение и едвам съумяват да се оправят с изхранването на двете си деца – Владимир и сестра му Йорданка. Началното си обучение Владимир Димитров получава точно в Кюстендил, в учебното заведение „ Даскал Димитри “, след което постъпва в трикласното школо. За страдание, крайната беднотия на фамилията попречва учението му и той съумява да приключи единствено втори клас.

В годините (1896 – 1899г.) Владимир Димитров работи като продавач на вестници, дърводелски служащ, хотелски лакей и бояджия. През 1899 година стартира работа като писар в Кюстендилския областен съд, където остава близо четири години.

Средата, в която попада там, се оказва извънредно удобна за духовното израстване на Майстора, защото оттогава датират и запознанствата му с Никола Венетов и Емануил Попдимитров. Благодарение на дружбата си с тях, Владимир Димитров открива нови метафизичен учения и възгледи, като най – дълбока диря у него оставят концепциите на Толстой. На 11 май през 1903 година в гимнастическия салон на Педагогическото учебно заведение се открива първата галерия на младия художник, по самодейност на юристи и съдии от кюстендилския съд, които са мощно впечатлени от гения му. Няколко дни по – късно точно на него е поверена и задачата да създаде портрета на Гоце Делчев, при отслужване на панахида в негова чест след гибелта му.

През есента на същата година младият художник, подкрепят от свои съграждани, постъпва като ексклузивен възпитаник в Рисувалното учебно заведение – София, като негови преподаватели са Иван Мърквичка, Жеко Спиридонов, Петко Клисуров и Антон Митов. Въпреки обстоятелството, че е ексклузивен възпитаник, Майсторът се откроява с големите старания, които поставя и желанието да се усъвършенства. През 1908 година в Кюстендил измежду огромна бедност умира бащата на художника. В едно от последните писма, които той изпраща на сина си, се вижда мъчителна заостреност в думите му по отношение на решението на Владимир да учи: „ Сине, какво ме грее мене, в случай че на следващия ден ти станеш и професор, когато през днешния ден татко ти умира от апетит. “

През 1910 година създателят приключва образованието си в Рисувалното учебно заведение и получава предложение да продължи образованието си в чужбина като стипендиант, само че отхвърля. Вместо това стартира да работи като преподавател по калиграфия и гимнастика в Държавна комерсиална гимназия „ Димитър Василев “ – Свищов, където се среща с Николай Лилиев. Между двамата създатели поражда другарство, подкрепено от общи възгледи, което се резервира за цялостен живот. През 1912 година Владимир Димитров, макар че е освободен от военна работа, се включва в Балканската война като боен художник. На фронта той се сблъсква с една реалност, която надълбоко влияе на душевността и емоционалността на създателя и се трансформира в проекция на неговите военни картини. В творбите, които основава през тези години, той се пробва да покаже бита на българските бойци на фронта – почиващи бойци, бойци на поход или даже такива, които се греят на топлината на огъня. Една от най – мощните и изпълнени с страст произведения на Майстора от този интервал е картината „ Завръщане от фронта “. След приключването на войната, той посещава Виена за къс интервал от време, след което, завръщайки се в България, взема решение да се отдаде напълно на творчество.

През 1921 година Владимир Димитров претърпява една от най – тежките загуби в своя живот – умира майка му Камка Стоилова, която е най – скъпият му човек и приближен другар. Една година по – късно, през 1922 година, Майсторът открива своя независима галерия в Царския манеж, която е последвана от необятен интерес и многочислени мнения. С дребното събрани средства той отпътува за Италия по покана на художника Борис Георгиев. През 1923 година се включва с 21 картини в изложбата на римските художници. Точно с тези си произведения художникът бива видян от американския филантроп Джон Крейн, който изплаща за 40 000 лирети платната от изложбата и подписва с Майстора четиригодишен контракт, съгласно който против 150 $ месечно той се задължава да предава на Крейн всички картини, които нарисува през идващите 4 години. И до през днешния ден това се счита за най – неизгодната договорка през целия живот и творчество на художника.

През декември 1923 година в София се провежда комитет за подкрепяне на потърпевшите от септемврийските събития. Част от комитета са Екатерина Каравелова, П. Преславски, А. Страшимиров, а като тричленна контролна комисия са назначени Кертев, Владимир Димитров и Л. Ширков. По сведения на Мицо Андонов от комитета са събрани доста книги, картини и други скъпи предмети, които са продадени, а събраните средства са разпределени измежду нуждаещите се. Свои картини подарява и Майстора. Малко по – късно, преди заминаването си в Съединени американски щати по покана на Джон Крейн, наследник на сенатора Чарлз Крейн, Владимир Димитров посещава за последно комитета, с цел да се сбогува с другарите. При това последно посещаване изрича думите „ От народа – за народа “, дарявайки немалка сума за подкрепяне на потърпевшите.

За пътуването и престоя си в Америка Майстора споделя пред журналиста Христо Бръзицов: „ Толкова бях ангажиран с изобразяване,че когато ме попитат какво съм видял от Америка, просто не мога да отговоря – аз живеех единствено за и със картините си. И може би по – добре, че не се взирах повече в тамошния живот, тъй като колкото можах да съзра, не ми хареса. Чужди сме ние на оня дух.. “

През 1924 година Димитров открива своя галерия в с. Дивля – от нея са едни от най – значимите му произведения – „ Момиче от Калотино “, „ Жетварка “, „ Сестри “. Същата година се открива в Кюстендилско, като най – дълго остава в с. Шишковци, което се трансформира в източник на усещанията му за българския обичай и просвета и вдъхновението му в тази тенденция. През 1926 година, по самодейност на Джон Крейн, прекарва известно време в Цариград и в Италия, където рисува интензивно. Година по – късно открива галерия в с. Шишковци. През май 1928 година отпътува за Прага, с цел да съобщи част от картините си на Крейн. Остава там повече от месец и се среща с тогавашния си учител Иван Мърквичка. От тогава датира и портретът, който Майстора създава на Мърквичка.

Източник:
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР