През 1876 г. е убит Георги Бенковски при засада, един

...
През 1876 г. е убит Георги Бенковски при засада, един
Коментари Харесай

На този ден: Убит е Георги Бенковски

През 1876 година е погубен Георги Бенковски при засада, един от водачите на Априлското въстание
Прочетете още
На днешния ден през 1876 година в Тетевенския Балкан при засада е погубен Георги Бенковски, един от водачите на Априлското въстание.

Георги Бенковски, чието същинско име е Гаврил Груев Хлътев, е съществена фигура в организацията и началник на Априлското въстание в 1876 година в четвърти Революционен окръг.

Георги Бенковски е роден в Копривщица на 21 септември 1843 година. В продължение на 10 години живее на разнообразни места в Ориента - Измир - Смирна, Цариград, Анадола, Александрия, работейки всевъзможни неща. Една година е бил гавазин на персийския консул и носел такава хубава униформа, че хората го взимали за самия консул. Говорел седем езика - български, турски, гръцки, италиански, полски, румънски и персийски. Приемайки името Георги Бенковски, той интензивно се включва в подхванатите от българската революционна емиграция дейности по организирането на неуспялото Старозагорско въстание (1875 г.) с подпалване на Цариград и саможертвеното Априлско въстание, което само в ръководения от него IV революционен окръг избухва същински, а жестокото му потушаване довежда до оповестяване на Руско-Турската Освободителна война. Заслугата на Георги Бенковски да я има през днешния ден България е голяма.



В град Букурещ се среща със Стоян Заимов и се възпламенява по революционното дело.

Когато схваща, че в Копривщица към този момент се бият, той афишира въстанието и в Панагюрище, след което бързо образува чета и потегля да подвига и близките села. Хвърковатата чета, с която неуморно обикаля целия район и съумява да активизира и стимулира доста въстаници, играе централна роля във военните дейности на въстанието. Към четата се включват дори шестима хървати от Далмация и един германец, които работят на жп станцията в Белово. Единият от тях, Стефан-Далматинеца, е последният им байрактар.



След жестокото потушаване на протеста в Панагюрския район, Бенковски и четата се насочат към Тетевенския балкан, където след изменничество от страна на дядо Въльо пада в река Костина, пронизан от патрона на баш-потеряджията Рюзгяр Хаджи Ахмед ага. Главата му е пратена в Ботевград, а по-късно в София. Тези събития са документирани от Захари Стоянов в " Записки по българските въстания ". Самият създател претърпява по знамение проведената им засада.

Родният дом на Бенковски в Копривщица е трансфорат в музей и там се пази една неповторима реликва-личната пушка на Бенковски. Паметникът му над Копривщица е планиран през 1971 година от скулптора Христо Танев и архитекта П. Татаров. На скалите в основата му са издялани думите му: " Ставайте робове, аз не ща хомот! ".



Световен ден на медицинските сестри 

Световният ден на медицинските сестри се празнува публично от 1974 година по самодейност на Международния съвет на медицинските сестри. Денят се свързва с името на Флорънс Найтингейл - първата световна здравна сестра.

Тя основава система за подготовка на междинни и младши медицински фрагменти във Англия през 1855 година и образова медицински сестри по време на Кримската война.

Найтингейл се смята за учредител на актуалната специалност на здравната сестра, тя даже написа клетва (подобна на Хипократовата), с която сестрите тържествено дават обещание да се грижи за пациентите, без комерсиални цели.



През 2001 година за първи път се излъчва шоуто „ Стани богат “

„ Стани богат “ е телевизионна игра, българската версия на известната игра „ Кой желае да бъде милионер? “ (Who wants to be a millionaire), основана от английска компания.

„ Стани богат “ се излъчва по Нова телевизия с водещ Ники Кънчев в интервала 2001–2008 година От 7 януари 2008 година, за този нов сезон предаването се снима в ново студио и с нови декори. На предварителния кръг „ Най-бързият печели “ към този момент се състезават по 10 участници, както е и в истинската версия на шоуто. Има смяна и в сумите, които се печелят, като огромната премия към този момент е 200 000 лв.. Вкаран е и четвърти жокер – „ Смяна на въпроса “, който е наличен след прекосяването на първата сигурна сума. От 2009 година този жокер е отстранен, а първата сигурна сума е към този момент след два, а не пет въпроса. „ Стани богат “ има и нов уеб страница, а последното издание се излъчва през 2014 година

След 4-годишна пауза шоуто се завръща през 2018 година в ефира на Българска национална телевизия 1, като се излъчва от 1 април в 19:00 часа и приключва на 14 юни 2019 година всеки работен ден с водещ Михаил Билалов. В тази версия на предаването предварителният асортимент в „ Най-бързият печели “ отпада и всички участници минават непосредствено към главната игра. Голямата премия още веднъж е 100 000 лева, а равнищата на сумите са свалени, като двете сигурни суми са 500 и 2500 лева От есента на 2019 година се излъчва всяка събота и неделя от 19:00 ч. от 14 септември 2019 година и завършва на 26 януари 2020 година Завръща се в ефира от 20 декември 2021г. в ефира на bTV, а главните епизоди вървят всяка седмица в 18:00ч. Промяната е, че втората сигурна сума към този момент се дефинира от играча и когато той реши да заключи дадената сума след първата сигурна сума от 500 лева. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР