През 1870 година модерното ни общество за първи път открива

...
През 1870 година модерното ни общество за първи път открива
Коментари Харесай

Пещерата Шове и нейните рисунки

През 1870 година модерното ни общество за първи път открива първобитните пещерни рисунки. Съвременно мислещият човек не съумява да одобри мисълта, че е допустимо сходни изящни рисунки да са правени още в зората на човечеството. Съвременните способи за датиране обаче потвърждават, че рисунките, открити в над 200 пещери в Европа, са основани през палеолита, някъде към 13 хиляди години преди Христа.

Скалните рисунки в Шове - мостри на първобитното изкуство с по-стара датировка

Едно от най-забележителните такива места със скални рисунки е в пещерата Шове във Франция. Откритите там изображения изместват времето на основаване на изкуство от първобитно живеещия човек надалеч обратно, към 30 хиляди години преди новата епоха.

На скалите са изобразени 427 животни от 17 типа: мечка, лъв, кон, носорог. Рисунките са с черен или червен силует, само че при някои от тях се вижда разбъркване на цветовете. Има и случаи на нереално основани облици. Образите на хора, или елементи от човешки тела, са по-рядко изобразявани. Има намерено изображение на долната половина на женско тяло.

Образите са толкоз реалистични, че дълго време са одобрявани за модерни. Те са рисувани по памет, което разкрива невероятното око на художник, кадърен да следи природата, да запази загатна и да го претвори в рисунка. Положението на телата на животните, придвижванията им и размерите са естествени като на същинските.

Рисунките допускат отлични умения у художника, който е работил в пещерата Шове при липса на естествена светлина и с цел да рисува е употребявал каменни свещници, цялостни с животинска лой, с които е осветявана пещерата, с цел да може да се работи по стените.

 рисунки в пещерата шове

Самите бои са изцяло естествени и евентуално подготвяни от самия художник. Черното е получавано от въглени или обгорели кости на животни. Почвите в близост дават пък кафяво, жълто и алено. С нагряване са получавани разнообразни нюанси на цветовете, което е индикатор, че от художника са се претендирали обилни умения и знания. Това прави рисунките извънредно скъпи и забавни.

Откриването на рисунките в Шове - ново схващане за уменията на първобитния човек

Откритата инцидентно на 18 декември 1994 година от френския спелеолог Жан- Мари Шове и двама негови сътрудници пещера със скални рисунки е една от многото сходни във Франция, само че единствена във връзка с мащаби и размери.

Пещерните рисунки в нея се оказват идеално съхранени и основани с доста по-голямо майсторство от другите. Причината да се запазят в съвършено положение е, че входът е покрит от канара и по подобен метод е запечатан, а рисунките вътре се резервират изцяло.

Откритието в пещерата Шове съставлява интерес и от друга позиция. До този миг учените считат, че първобитната живопис се развива на стадии. Умението си да рисуват античните хора развиват с времето, трупайки непрестанно опит. Хиляди години би трябвало да са минали, с цел да се основат същинските мостри.

Откритието на Жан -Мари Шове и неговите сътрудници потвърждава несъстоятелността на това разбиране. Подробните проучвания, осъществени в пещерата, потвърждават недвусмислено, че далечните ни предшественици са усвоили умеенето да рисуват още преди да мигрират в Европа. А миграцията е датирана отпреди 35 хиляди години.

Днес пещерата Шове е монумент на международното завещание на ЮНЕСКО. Достъпът до нея е мощно стеснен, с цел да се запазят тези неповторими творби на изкуството на първобитния човек.

През 2015 година Франция открива копие на пещерата, което коства на страната 67 милиона евро. Това обаче е оправдана инвестиция, която ще резервира оригинала недокоснат за поколенията.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР