През 1833 г. е роден великият шведски химик и изобретател

...
През 1833 г. е роден великият шведски химик и изобретател
Коментари Харесай

Великият Алфред Нобел

През 1833 година е роден великият шведски химик и откривател Алфред Нобел, патентовал над 350 изобретения, измежду които динамита и " бездимния барут ". В края на живота си е притежател над 93 заводи и изобилно благосъстояние. Говорил е свободно 5 езика, имал е голяма бибилотека, самичък е бил създател на стихове, романи, пиеси, една от които  – " Немезида " е била оповестена, само че тиражът й е бил погубен след неговата гибел под претекст, че наличието е прекомерно скандално. Повлиян от поезията на Шели в миг от живота си е бил подготвен да зареже науката и да се посвети на литературата.

 Притежавал е голяма сила за работа, строил химически лаборатории, в непрекъснатото обграждане на голям брой асистенти и служащи. " Домът ми е там където работя, а аз работа на всички места. " Несговорчив, постоянно търсил самотата като избавление, с тъмен и тежък темперамент, наслада му носели единствено научните открития, тъй като вярвал, че те ще бъдат употребявани за основаване на по-добър свят.

 Динамитът го направил богат и прочут – с помощта на веществото, което се взривявало по условие, а не по случайност, доста се облекчило и ускорило прокопаването на тунели, канали, строителството на автомобилни и железопътни трасета. Това била същинска гражданска война. Разбира се, взривното вещество бързо намерило и военно приложение – динамитът се употребявал в пневматичната артилерия до края на XIX век. Освен това Нобел изобретил балистита – бездимен барут, който се употребявал в пушките. В пресата го наричали " търговец на гибел ", " кралят на динамита ", предприемач, който е натрупал положението си от гърмежи. При произшествия в складовете му с рискови субстанции през годините са загивали доста хора, измежду които и по-малкия му брат.

 Чувството за виновност и желанието му да изкупи греховете си пред човечеството и хората да схванат, че фантазията му за напредък и за мир е била водеща мощ в живота му, той записва следното в наследството си:

  " Цялото мое движимо и недвижимо имущество би трябвало да се обърне от изпълнителите в ликвидни полезности, и събраните по този метод средства да бъдат съхранявани в надеждна банка. Приходите от вложенията би трябвало да принадлежат на фонд, които годишно ще ги разпределя под формата на награди за тези, които в течение на миналата година са имали максимален принос към човечеството... Указаните проценти би трябвало да бъдат разграничени на пет равни елементи, които се предназначават по този начин: една част – на този, който направи най-важното изобретение или откритие в региона на физиката, друга – на този, който направи най-важното изобретение или усъвършенстване в региона на химията, трета – на този, които направи най-важното изобретение в региона на физиологията или медицината, четвърта – на този, който сътвори най-забележителното литературно произведение с идеалистична устременост, пета – на този, който способства най-вече за единството на народите, за унищожаване на робството или за намаляването на числеността на съществуващите армии и спомага за провеждането на мирни конгреси... Моето особено предпочитание се заключава в това при присъждането на премиите да не се взема под внимание националността на претендентите. "

 Днес всеки лауреат получава към 1 млн. $. Прословути са думите на нобеловия лауреат Джордж Бърнард Шоу по този мотив: " Готов съм да простя на Нобел изобретяването на динамита, само че единствено демон в човешки тип може да измисли Нобеловата премия ". На правилото " пътят към пъкъла е затрупан с положителни планове ", възприятието, че прогресивната му мисъл е донесла на човечеството непоправимо зло, кара Нобел да разказва себе си по този начин:

  " Нобел е едно оскъдно, полуживо създание. Достойнства: да държи ноктите си чисти и на никого да не бъде в тежест. Недостатъци: неявяване на семейство, велико самообладание, недобро здраве, само че добър вкус. Единствено предпочитание: да не бъде заровен жив. Най-големият грях: не уважава мамона. Важни събития в живота: няма... "

Ето и други от незабравимите му мисли:

Мирът не може да бъде подсигурен единствено с благосклонност.

В деня, в който две армии могат взаимно да се унищожат за секунда, евентуално всички цивилизовани нации с смут ще разхлабен своите войски.

Войната е смут измежду ужасите, това е най-страшното закононарушение... Бих желал да изобретя вещество или машина с такава разрушителна мощ, че всяка война да стане на практика невъзможна...

Човек може да уточни, без пресилване, че наблюдението и търсенето на приликите и разликите са в основата на цялото човешко знание.

Надеждата е булото, с което природата скрива голотата на истината.

Справедливостта може да бъде открита единствено във въображението.

Тревогата е най-силната отрова за стомаха.

Убежденията могат да накарат сърцето да обича, колкото стомаха да храносмила.

Удовлетворението е единственото действително благосъстояние.

Ако имам хиляда хрумвания и единствено една се окаже сполучлива – пак съм удовлетворен.

Отшелник без книги и мастило е жив труп.

Аз съм човекомразец, напълно доброжелателен, само че към момента съм мечтател, който разгражда философията по-ефективно от храната.

Инфо: www.webstage.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР