През 1480 година нечестивият Ахмат, хан на Голямата Орда, дошъл

...
През 1480 година нечестивият Ахмат, хан на Голямата Орда, дошъл
Коментари Харесай

Празник на Владимирската чудотворна икона на Божията Майка

През 1480 година нечестивият Ахмат, хан на Голямата Орда, пристигнал с огромна армия на река Угра, с цел да стартира война против великия княз Йоан Василиевич. Москва била застрашена от блокада. Тогава великият княз се въоръжил с молитва и с благословението на Геронтий, митрополит на цяла Русия, и на своя свещеник Васиан, ростовски архиепископ, излязъл против татарите на река Угра. И двамата светители старателно умолявали великия княз мъжествено да се бори с езичниците в отбрана на православната религия. Войските стояли една против друга дълготрайно време, без да пристъпват към решителни дейности.
Накрая, по застъпничеството на Пресвета Богородица станало дивно знамение: татарите били обхванати от боязън и те, като се страхували един от различен, бягали, без да бъдат гонени от никого. Така премилостивият Бог, по молитвите на Пресвета Богородица, дарил на християните необикновена победа над враговете, без да бъде проливана кръв, и пощадил Своето притежание - град Москва и цяла Русия. Когато великия княз Иван Василиевич дружно със своя наследник - великия княз Йоан и с цялата армия се върнал в Москва, всички хора се изпълнили с изключителна наслада и възхвалявали за славното освобождение Бога и Пресвета Богородица, наречена Владимирска, по тази причина в този ден - 23 юни се прави кръстен ход за популярност и с помощта на Спасителя на целия свят, Христос, нашия Бог и неговата Пречиста Майка.
В този ден се празнува паметта на светите мъченици Евстохий, Гай, Урван и останалите, потърпевши при Максимиан в град Анкира, при започване на IV век.
В този ден е представянето в Господа на светия правоверен Артемий Верколски.
© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ( " Четьи-Минеи " ) на св. Димитрий Ростовски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР