Превземането на американското посолство в Техеран през 1979 г. може

...
Превземането на американското посолство в Техеран през 1979 г. може
Коментари Харесай

Иран и САЩ все още са в плен на заложническата криза от 1979 г.

Превземането на американското посолство в Техеран през 1979 година може и да завърши след 444 дни, само че Съединени американски щати и Иран към момента са в плен на една рецесия, почнала преди 40 години.

Въпреки че заложниците в посолството в последна сметка бяха освободени, Иран и до през днешния ден държи хора с двойно поданство и връзки със Запада като разменна монета при договарянето на покупко-продажби. Виковете " Смърт за Америка " към момента ехтят на деянията на хардлайнерите, а иранският висш водач приказва за невъзможността да се довериш на " Великия Сатана " поради едностранното евакуиране на Съединени американски щати от нуклеарното съглашение от 2015 година по решение на президента Доналд Тръмп.

Взаимното съмнение доближи равнища, невиждани от заложническата рецесия насам,

и може би в някои връзки даже по-високи от тогавашните. Макар президентът Джими Картър в последна сметка да изгони всички ирански дипломати от Съединени американски щати по време на рецесията, Америка продължи да издава визи на иранци. Днес наложената от държавното управление на Тръмп продължителна възбрана за пътешестване във връзка с Иран и други страни като цяло пречи на иранците изобщо да получават визи макар огромния брой хора от ирански генезис, живеещи в американски градове като Лос Анджелис да вземем за пример.

Забраната докара до спад в броя на издаваните неимигрантски визи за иранци от над 35 хиляди през 2015 година до към 6 хиляди предходната година, сочи статистика на Държавния департамент. Това откъсна едни фамилии от други, а също по този начин докара до спирането на извънредно значим източник на информация за Иран, каквато американските дипломати събират по време на интервютата за виза.

В същото време се ускори вероятността за въоръжен спор, нещо, което бе избегнато даже по време на заложническата рецесия. Съединени американски щати упрекват Иран за серия от набези в Близкия изток през последните шест месеца, достигнали кулминационната точка си с офанзивата против Саудитска Арабия през септември, която понижи на половина саудитското произвеждане на нефт и докара до повишаване на цената на петрола.

Иран отхвърля да носи отговорност за офанзивата и за нападенията против петролни танкери покрай крайбрежията на Обединените арабски емирства. Въпреки това Техеран с горделивост заяви, че е свалил американски разследващ дрон през юни и задържа други танкери.

Как Съединени американски щати и Иран стигнаха дотук?

Може да бъде прокарана директна линия до неправилните американски показа преди, по време на и след ислямската гражданска война.

" Иран не е в революционна, нито даже в предхождаща революционната обстановка. Съществува неодобрение от строгия надзор на шаха върху политическия развой, само че в този момент това по никакъв метод не заплашва държавното управление ", гласи разбор на Централното разследващо ръководство (ЦРУ), публикуван в Белия дом през август 1978 година

През януари 1979 година шах Мохамед Реза Пахлави напуща Иран, страдайки от съдбовно заболяване, за което Съединени американски щати не знаят нищо. През идващия месец стартира ислямската гражданска война, а студенти с марксистки убеждения завладяват посолството и закратко го окупират.

Съединени американски щати отчасти осъзнават заплахата, в която се намират техните дипломати, чиновници, военни съветници и шпиони. Американското наличие в Иран понижава от над 1400 души цивилни и военни чиновници до към 70 души по време на завладяването на посолството на 4 ноември 1979 година

Въпреки това държавното управление на Картър се пробва да откри връзки с революционното държавно управление на Иран. Съединени американски щати бяха доставили оръжия за милиарди долари на шаха, в това число усъвършенствани изтребители Ф-14 Tomcat, изискващи американска поддръжка.

Те също по този начин желаят да запазят достъпа си до своите секрети подслушвателни пунктове в Иран, с цел да наблюдават сигналите и ракетните тествания в Съветския съюз. Америка дълго време възприемаше шаха като защитна стена против руската агресия в Персийския залив. Съветските сили влизат в Афганистан, до момента в който трае рецесията със заложниците, което води до доктрината Картър, гласяща, че Съединени американски щати ще употребяват военна мощ, с цел да пазят ползите си в богатия на енергийни запаси район.

Всичко това заслепява Вашингтон за предизвестията от Техеран. Когато на 23 октомври Картър позволява на шаха да дойде в Ню Йорк за лекуване, той дава мотив за завладяването на посолството от студенти ислямисти. След митинг на 1 ноември посолството е предпазено.

На 4 ноември (когато се означават 15 години от изгонването на аятолах Рухола Хомейни от шаха, а също по този начин и годишнина от кървавото нахлуване на силите за сигурност против студенти предходната година) обаче нещата се развиват иначе. Полицията стои безучастно, до момента в който стотици студенти прескачат оградата на посолството и го завладяват за три часа и половина.

Недоволството на студентите може да бъде проследено и по-назад във времето - до държавния прелом през 1953 година, когато е свален законно определеният министър председател и е затвърдена властта на шаха (един прелом, проведен от Централно разузнавателно управление на САЩ и английските шпиони).

Заложническата рецесия в последна сметка завършва

в деня, когато президентът Роналд Рейгън встъпва в служба през 1981 година Тогава двете страни реализират единодушие за Алжирските съглашения, които дават обещание да сложат завършек на разногласията за неизплатени оръжейни доставки за шаха, на нерешените правосъдни разногласия и на политическата и военна намеса на Съединени американски щати " във вътрешните каузи на Иран ".

Въпреки това през днешния ден част от отговорностите от ерата на шаха към момента не са изплатени, а Иран продължава да задържа хора с двойно поданство. На съвещание на Организация на обединените нации бе установено, че в Иран " случайното отнемане от независимост на хора с двойно поданство се трансформира в наклонност ". При задържането на иранската и английска гражданка Назанин Загари-Ратклиф някои свързаха случая с 400-те милиона английски лири, арестувани от Англия поради несъблюдение на договорка за покупко-продажба на танк на шаха.

В същото време Иран постоянно упреква Съединени американски щати, че се месят в иранските вътрешни каузи. Сега Техеран се концентрира върху политиката на държавното управление на Тръмп за " оптимален напън " и я показва като опит за събаряне на шиитската теокрация.

Иран се опита да апелира пред Международния съд в Хага възобновените от Тръмп американски наказания след изтеглянето на Съединени американски щати от нуклеарното съглашение. Като всичко в тази рецесия, тезата на Иран се основаваше на детайл от дългата история сред двете страни - контракт за другарство сред Съединени американски щати и шаха от 1955 година, против който се противопоставяха студентите ислямисти, завладяли посолството. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР