Превръщат археологическия обект в туристическа дестинация с единственото на Балнския

...
Превръщат археологическия обект в туристическа дестинация с единственото на Балнския
Коментари Харесай

Скелет с номадски гени на 10 000 години откриха в крепостта Ряховец край Горна Оряховица

Превръщат археологическия обект в туристическа дестинация с единственото на Балнския полуостров археологическо учебно заведение
 Ръководителят на археологическия екип Илиян Петракиев с ученички, които са взели участие в разкопките на крепостта Ряховец.  При разкопките това лято са открити огромно количество скъпи медни и бронзови средновековни монети.     В земните пластове на античното кале са открити върхове на стрели, керамика и други предмети от бита от XIII век и от Античността-IV-V век.
Поредно впечатляващо изобретение направиха археолозите на крепостта Ряховец край Горна Оряховица. Установено е, че в първия феодален гроб, на който попаднали откривателите, е заровен човек с номадски гени на 10 000 години. Произходът му е открит с ДНК-анализ в Харвард. Това разгласи ръководителят на разкопките на калето Илиян Петракиев.

Той разясни, че това е субект, който е живял към XIII век, само че е бил правоприемник на последните номади в Европа. Те са от Мезолита, преди хората да открият земеделието като прехранване.

„В днешно време такива гени се откриват в най-северното население и това е групата на Сааните, както и отчасти към Урал, Каспийския басейн и Централна Европа. В България към 3,5-3,6 % от популацията носи такива гени от хапо групата-U5B1B. Установените наследствени белези са по майчина линия“, обясни Илиян Петракиев.

От средновековния интервал преди дни са открити още два гроба. Те са открити отвън крепостната стена, което потвърждава, че в края на XII-началото на XIII век е престанала да извършва функционалностите си като защитно оборудване като евентуално е била съборена от мощно земетресение. Археолозите са попаднали на животинска кост в хоросан в основата на крепостната стена. Историците сега водят договаряния с университета в Бристол, там да бъде изработен радиовъглероден разбор на находката.

„Това е т.нар.AMS-дати, който е нов и прецизен способ, който ще помогне да се датира градежа на крепостната стена“, посочи Петракиев.

Единият от разкритите гробове е на дете в ембионална /б.а.хохер/ поза, а в другия-костите на субект от Средновековието. Детското заравяне датира от Ранно-желязна ера и евентуално е първото намерено по нашите земи. Тези два скелета също ще бъдат изпратени за разбор в лаборатория в Харвард.

При разкопките това лято са открити огромно количество скъпи медни и бронзови средновековни монети, върхове на стрели, керамика и други предмети от бита от XIII век и от Античността-IV-V век.

В Историческия музей в Горна Оряховица приготвят експонирането на детския скелет и открития до него керамичен съд в специфична витрина с мултимедия.

Заради многочислените находки на крепостта Ряховец от Община Горна Оряховица дадоха обещание да финансират разкопките и следващата година. Проучването на твърдината бе извършено за четвърта поредна година като теоретичен съветник е проф.д-р Хитко Вачев. Разкопките още веднъж бяха финансирани с 20 000 лв. от Община Горна Оряховица, както и с 13 000 лв. от Министерството на културата и за първи път от НИМ с 5000 лв..

„В момента се работи по създаване на цялостна идея за социализиране на крепостта. С създаването ще се кандидатства за финансиране по „ Региони в напредък “, изясни кметът на железничарския град инж. Добромир Добрев.

Градоначалникът добави, че ще бъде построена инфраструктура за елементарен достъп до средновековния обект. Предстои построяването на разнообразни атракциони и само по рода си в България и даже на Балканския полуостров Археологическо учебно заведение. В него ще бъдат настанявани възпитаници, които ще оказват помощ за разкопките и ще учат историята на терен.

„ Цялата цитадела е над 20 декара, все още е проучена една дребна част. Затова сходно учебно заведение ще има своята функционалност и в бъдеще “, изясни инж. Добромир Добрев.Цялостната тактика би трябвало да бъде подготвена през октомври.

Научният съветник на разкопките проф. Хитко Вачев пък разгласи, че контактите с НИМ ще продължат и в бъдеще, защото е контрактувано горнооряховският Исторически музей да гостува в София със лична галерия. Друга самодейност, която ще се развива е Лятното археологическо учебно заведение. През този сезон в него са взели присъединяване 28 деца от 4 учебни заведения.

В археологическото лято се включиха главно възпитаници от СУ „ Георги Измирлиев “ и СУ „ Вичо Грънчаров “ в железничарския град. Участваха и 8 деца от СУ „ Емилиян Станев “ и ЕГ „ Проф. доктор Асен Златаров “ във Велико Търново.

„ Децата работиха на терен, участваха в действителните разкопки и правенето на научната документи. Заснемаха разнообразни обекти с дрон “, осведоми археологът Мая Иванова. Предвижда се да продължат и обичайните фамилни съботи в музея в Горна Оряховица. Директорътна културната институция Пламен Младенов напомни, че през юни бе открита напълно реновираната археологическа зала.

Тя е с нова визия, въведени са и интерактивни детайли, които се радват на огромен интерес от посетителите. Автентичен отвесен стан от Средновековието с 9 праисторически тежести на 6000 година с предписмени знаци върху тях, е бил главната атракция за участниците в Семейните съботи. Езикът на знаците и каква информация може да се получи от разнообразни артефакти е било друго забавно направление, което е забавлявало посетителите. Най-малките участници пък са употребявали дървени печати за самун.

„Над 400 души се включиха в Семейните съботи през това лято“, сподели Пламен Младенов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР