Превръщането в джамия на манастира Хора“ в Истанбул предизвиква съжаление

...
Превръщането в джамия на манастира Хора“ в Истанбул предизвиква съжаление
Коментари Харесай

Московската патриаршия тъжи за Хора

Превръщането в джамия на манастира „ Хора “ в Истанбул провокира страдание и демонстрира неуважението на управляващите в Турция към християнството. Това съобщи ръководителят на Синодалния отдел за външни църковни връзки на Московската патриаршия митрополит Иларион, представен от ТАСС. Вчера турското държавно управление даде статут на джамия на манастира „ Хора “ в Истанбул. За мюсюлманско свещенодействие е отворена църквата " Христос Спасител ", която е част от манастирския комплекс.

" Решението за преобразяване в джамия на античния манастир „ Хора “ не може да не провокира надълбоко страдание. Турските управляващи за следващ път демонстрираха своята индиферентност към съхраняването на античното християнско завещание, своето пренебрежение към християнството, своето пренебрежение към това, което е скъпо на милиони християни по света и на милиони ценители на изкуството ", акцентира митрополит Иларион.

Манастирът „ Хора “ е издигнат през 534 година и е един от най-старите исторически монументи на Истанбул, прочут със своите неповторими стенописи и мозайки от византийския интервал. Храмът бил трансфорат в джамия след завладяването на Константинопол от османските турци през 1453 година Използван е като джамия в продължение на 434 години и е трансфорат в музей през 1945 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР