Превозвачите искат оставките на Асен Василев, Гроздан Караджов и Николай

...
Превозвачите искат оставките на Асен Василев, Гроздан Караджов и Николай
Коментари Харесай

Превозвачите поискаха оставките на трима министри, спират работа! ВИДЕО

Превозвачите желаят оставките на Асен Василев, Гроздан Караджов и Николай Събев.

„ Искаме оставката на вицепремиера Василев, поради арогантното му отношение към нас. Искам да попитам и „ Има подобен народ” и господин Трифонов, кой е суверенът в тази държава- Караджов или народът? Искаме оставката и на министър Събев, тъй като през вчерашния ден нямахме транспортен министър”, изясни Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

По думите й срещи с превозвачите не са провеждани.

" Нито са се срещали с нас, нито сме получили покана от премиера за среща идната седмица. Нищо от това, което се опитваме да разбираем, ръководещите не желаят или не могат да схванат. Не сме правили среща, не са ни обещавали пари. Ако ние не сме разбрали, а са обещани - дано ги изплатят”, съобщи Милтенова.

От сектора настояха за незабавни ограничения за понижаване на акциза на горивата.

" От през вчерашния ден насам ние бяхме третирани като нарушители, които не си заплащат тол таксите. Чухме, че се срещали с премиера и щели да ни раздават и пари, което няма нищо общо с истината. Смятаме, че държавното управление прави опити да заглуши нашия глас ", разгласи Йордан Арабаджиев от Съюза на интернационалните превозвачи.

Той цитира писмо на еврокомисаря по иконимиката Паоло Джантолини от 6 април, в което се показва, че има инструкция на Европейска комисия, в която се споделя, че се дава опция на страните да понижават акциза на горивата, в това число и на тези с минимална ставка.

" Ние от два месеца чуваме по какъв начин акциза на горивата не може да бъде понижен, тъй като сме на минимума. Трябва държавното управление да изиска от Европейска комисия понижаване на акциза, което може да бъде не повече от 50% ", настояха превозвачите. Те настояват, че в директивата има опция и за понижаване на Данък добавена стойност на енергоносителите. " Нашите ръководещи очевидно считат, че бизнесът не може да чете и не се интересува ", разяснява още Арабаджиев.

" Когато тол системата стане 3 пъти по-висока - хлябът от 2 лв. ще стане 2,50 лв., тогава това понижение от 10 лв. на винетката ще ви конпенсира ли? Една стара жена каква виновност има за това, само че ще би трябвало да заплаща всеки ден по-скъп самун. Това нещо е неприемливо в днешна демократична България ", попита Магдалена Милтенова.

Превозвачите заплашиха, че идващите митинги няма да бъдат толкоз спокойни, колкото досегашните. На 18 май ще спрат всички транспорти в символ на митинг без да прецизират за какъв интервал.

Припомняме, че през вчерашния ден се организира народен митинг на работещите в транспортния отрасъл. От сектора упорстваха за отпадане на биодобавката на горивата за интервал от 6 месеца, връщане на 50% от акциза на горивата за интервал от 6 месеца и мораториум върху цените и обсега на тол таксите.

По-късно вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов съобщи, че няма да отстъпи от решението товарните коли да заплащат тол такса за второкласните пътища.

Очаквайте детайлности!

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР