Превъзходството на най-голямата компания за производство на чипове в света

...
Превъзходството на най-голямата компания за производство на чипове в света
Коментари Харесай

Удар срещу конкурентите: Новите чипове на Nvidia блокират инвестициите в сектора

Превъзходството на най-голямата компания за произвеждане на чипове в света - Nvidia, в новия сегмент с изкуствен интелект, е понижило рисковото финансиране за бъдещите ѝ съперници, съобщава Reuters. Броят на покупко-продажбите, свързани с AI чипове в Съединени американски щати през последното тримесечие, е намалял с 80% по отношение на година по-рано.

Компанията господства на пазара на чипове, които работят с големи количества езикови данни. Генерaтивните модели за изкуствен интелект стават все по-интелигентни посредством образование с повече данни и колкото повече Nvidia укрепва в този сегмент, толкоз по-трудно става за фирмите, които се пробват да основат каквито и да е конкурентни модели.

На този декор фондовете за рискови планове не желаят да дават огромни парични потоци. Процесът на развиване от дизайн на чип до работещ първообраз може да коства повече от $500 милиона, тъй че отдръпването бързо заплашва вероятностите пред започващите компании в бранша.
 Защо Съединени американски щати лимитират част от износа на Nvidia за страните от Близкия изток
Защо Съединени американски щати лимитират част от износа за страните от Близкия изток на най-голямата компания за чипове

Засегната е и втора компания

По данни на PitchBook до края на август американските стартъпи в региона на чиповете са набрали $881,4 милиона. За съпоставяне, през първите три тримесечия на 2022 година те са получили $1,79 милиарда. Броят на покупко-продажбите е намалял от 23 на 4 до края на август.

Стартъпите

Ето и един характерен образец за протичащото се. Стартъпът за чипове с изкуствен интелект Mythic, който е набрал общо към $160 милиона, е изчерпал парите си предходната година и съвсем е бил заставен да спре активността си. Само месеца по-късно обаче компанията съумява да притегли относително скромна инвестиция от $13 милиона.

" Nvidia в известна степен е съдействала за цялостните проблеми с набирането на средства от стартъпи за чипове за изкуствен интелект, тъй като вложителите желаят " вложения от вида " хоумрън " - това е голяма инвестиция с голяма възвръщаемост ", разяснява основният изпълнителен шеф на Mythic Дейв Рик.

Друга започваща компания- Rivos, която работи по планове за чипове за сървъри за данни, в последно време също има проблеми с набирането на финансиране. Стартъпът също по този начин е въвлечена в правосъден спор с Apple, която го упреква в кражба на интелектуална благосъстоятелност, като това в допълнение усложнява казуса с набирането на средства.

Стартъпите за чипове, които желаят да наберат пари, са изправени пред по-строги условия от страна на вложителите. Те желаят от тях да разполагат с артикул, който да бъде пуснат на пазара в границите на няколко месеца или към този момент да генерира продажби.

D-Matrix, чиито планирани доходи са по-малко от $10 милиона за тази година, набира $110 милиона с помощта на финансовата поддръжка на Microsoft и уговорката на производителя на Windows да тества новия ѝ чип за изкуствен интелект след стартирането му на пазара през идната година.

Докато всички тези производители на чипове, които са в сянката на Nvidia, се борят, стартъпите в региона на софтуера за изкуствен интелект и обвързваните с него технологии имат шанса да не са изправени пред същите ограничавания. По данни на PitchBook, от началото на годината до месец август те са получили финансиране в размер на към $24 милиарда.
 Благодарение на изкуствения разсъдък Nvidia разраства бизнеса си
Благодарение на изкуствения разсъдък най-големият производител на чипове разраства бизнеса си

Рекордни приходи
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР