Преустановяват се екскурзиите на територията на България и в чужбина.

...
Преустановяват се екскурзиите на територията на България и в чужбина.
Коментари Харесай

Ангелкова забрани екскурзиите у нас и в чужбина, летният сезон е под въпрос

Преустановяват се екскурзиите на територията на България и в чужбина. Със заповед на министър Ангелкова се не разрешават и всички действия по Закона за туризма до 13-и април. Това заяви самата тя на ексклузивен брифинг. Според нея ограниченията са наложителни. Тя дефинира като извънредно безконтролно държанието на туристите, които не престават да пътуват отвън страната за екскурзия. 

По данни на туроператори, все още 453 български жители са на екскурзия в чужбина – в Египет, Мианмар, Мароко, Танзания, Турция, Буенос Айрес, Нова Зеландия, Кападокия, Франкфурт. Заминали са през месец март и им следва завръщане до дни.

" Тепърва чакаме още информация за наши съграждани в чужбина, броя не е дефинитивна ", сподели Ангелкова. " Изключително ми е мъчно да го кажа, като министър на туризма, само че би трябвало да ограничим пътуванията си. Това държание е безконтролно ", моли тя. 

38 наши сънародници останаха блокирани в Мароко, откакто страната разгласи, че затваря границите си.

Под въпрос е и летният туристически сезон. Към момента няма отказани резервации за юли и август от страна на задграничните туроператори. Дотогава обаче туристите всеобщо анулират почивките си. 

" В непрекъснат разговор сме. Говорихме с международните компании отводите да се изпращат месец за месец ", сподели Ангелкова. 

Министър Ангелкова прикани българите по света на не пътуват и да се преценяват с ограниченията на страната, в която се намират.

" Липсва отговорност от страна на някои наши съграждани – от доста време молим да се преустановят пътуванията и да се подхващат такива единствено, когато е належащо. Но виждате какво се случва и в Банско с британските туристи, както и с нашите туристи в Мароко, в Египет ", уточни министърът. 

Тя добави, че туризмът и превозът ще са най-засегнатите браншове от рецесията. 

" Обсъждаме нови ограничения с работодатели и синдикати, ще продължим да търсим метод. Засегнат е целият икономически живот на страната и би трябвало да намерим баланс. Предложили сме краткотрайни марки с оглед създалата се обстановка ", разяснява Ангелкова.

Сред концепциите е краткотрайно да се анулира 14-дневният период, в който туроператорът е задължен да възвърне на пътуващия напълно всички заплащания, направени за туристическия пакет, при анулация на екскурзията.

" Потребителите имат право да си изискат парите при неосъществено пътешестване. Туроператорът също - от хотелите, самолетните компании, само че не му ги връщат. На процедура и туроператорът, и потребителят попадат в обаян кръг ", изясни Ангелкова. Ако туроператорът се издължи на пътуващите при сходни условия, има възможност да банкрутира, защото няма кой да се издължи на него, добави тя. Предложението е заплащането да бъде разсрочено, или пък да може да бъде направено под форма на ваучер или нова резервация. 

" В противоположен случай ще има доста банкрути ", безапелационна бе Ангелкова. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР