Преуморени хора на възраст значително над пенсионната возят пътници в

...
Преуморени хора на възраст значително над пенсионната возят пътници в
Коментари Харесай

Преуморени старци возят децата ни! 84-годишен рекордьор кара градски рейс

Преуморени хора на възраст доста над пенсионната возят пасажери в публичния превоз, а повода е невъобразим дефицит на водачи. Това обявиха специалисти от транспортния отрасъл седмици откакто рейс с деца катастрофира, откакто 73-годишният му лидер издъхна, до момента в който кара.
Все повече хора от третата възраст се занимават с публичен транспорт на пасажери, защото заплащането в сферата не е привлекателно за младежите.
Дефицит
Дефицитът е в целия Европейски съюз (ЕС) и по тази причина няма наложено ограничаване на възрастта за водачи, возещи пасажери или рискови товари. Разчита се на чести медицински и психопрегледи, които да удостоверяват качествата на съответния лидер.
„ Няма остарели и млади водачи. Има можещи и неможещи “, съобщи Красимир Георгиев от Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България (АКАБ), представен от „ Телеграф “. Според него пределна възраст за професионалните водачи не би трябвало да се постанова, защото след цялостен живот зад кормилото те са придобили способността да заобикалят рисковете.
„ Дори и да приемем, че имат по-забавени рефлекси, опитът ги кара да плануват заплахата и да разпознават рискованата обстановка, преди да се е стигнало до злополука “, добави Георгиев. Според него огромният проблем идва от изцяло формалните предпътни медицински прегледи, за които даже няма ясни условия, а би трябвало най-малко един път седмично да се следи кръвно, пулс и зрение.
Разхлабване
Недостигът на водачи в Европейски Съюз е толкоз сериозен, че се стига до рискова либерализация на разпоредбите. „ Скоро в действие ще влязат промени в инструкция, съгласно които към този момент брошура за категория Д (автобус) към този момент ще може да се изкарва от фенове водачи с категория Б.
Досега за Д категория се изискваше първо лидерът да придобие категория Ц (камиони), както и да минат две години преди да може да се опитва за Д, тъй като се допуска, че през тези две години лидерът ще е натрупал някакъв базов стаж и опит като професионален водач.
Сега това се отстранява и всеки фен ще може след един курс и изпит да се качи и да вози 50 души, измежду които и деца “, изясни Георгиев. Той настоя, с цел да се подсигурява сигурността, възрастните да минават на обновителен курс по доктрина и ръководство, последван от изпит.
Предел
Владимир Тодоров от Българка асоциация на потърпевшите при произшествия обаче е безапелационен, че пределна възраст за професионални водачи от публичния транспорт на пасажери би трябвало да има. „ Заради дефицита на хора компаниите безусловно са принудени да назначават хора на по 75 и нагоре години.
Според мен до 75 години може да се разчита на по-чести прегледи и по-кратки периоди на книжките. След 75 години обаче не би трябвало да може да се работи като водач на рейс или камион “, счита Тодоров.
Тук съгласна е и Диана Русинова от Европейския център по транспортни политики. „ Няма по какъв начин при водачите на самолети да има пределна възраст, само че при водачите на рейсове да няма.
Заради недостига на водачи доста пенсионери, които би трябвало да си гледат старините и да си почиват, карат рейсове. Но какъв е шансът един човек на 70+ години да получи инсулт зад кормилото и какъв е шансът това да се случи на един човек на 35 “, съобщи Русинова.
Тя отива по-далеч от Тодоров и предлага пределната възраст за возене на пасажери и на рискови товари да е пенсионната възраст за трета категория (б.р., 64½ година за мъжете през 2023 г.)
Натоварване
Около 40% е дефицитът на водачи по междуградските линии, демонстрира съпоставяне на броя направления с броя осигуряващи се водачи по данни на Национален осигурителен институт. Това съобщи ръководителят на УС на Камарата на автобусните превозвачи Васил Пиронков. Това значи, че сега междуградските направления у нас се правят с 60% от нужните водачи по закон.
„ В момента този дефицит се компенсира по два метода. Единият, по-малкият, е, че огромна част от маршрутите просто не се извършват, тъй като няма кой да кара.
Вторият, по-големият и по-опасният метод е претоварването на водачите. Карат по 10, 12 и дори 14 часа в денонощието в нарушаване на закона. И не че превозвачите го желаеме това. Просто нямаме избор “, съобщи Пиронков.
Безизходица
Според него договорите на превозвачите с общините сега са такива, че компанията би трябвало да извърши курсовете, другояче няма да й бъде платено. В последна сметка обаче поради дефицит на средства дотациите за компаниите по този начин или другояче не се заплащат в целокупност, което пък води до ниско възнаграждение в сектора и дефицит на водачи, което води до затворен кръг.
„ Процентът на пенсионерите непрестанно се подвига. За да си визиите картинката, ще ви споделя, че 84-годишен кара градски рейс в Асеновград “, сподели още Пиронков.
Според него, в случай че дотациите за автобусните компании не стартират да се изплащат в целокупност, скоро понятието „ селски рейс “ у нас ще изчезне, а от 230 сега обитаемоте места без транспортна връзка ще станат хиляди в бъдеще.
Погват черните курсове по празниците
ДАИ ускорява контрола на нерегламентираните транспорти на пасажери и товари по време на коледните и новогодишните празници. Съвместно с Икономическа полиция и Национална агенция за приходите стартират инспекции в разнообразни региони на страната и по граничните пунктове. Предвидени са и наряди в курортите на студентския празник през днешния ден, както и през уикенда.
От началото на годината до момента при надзор на пътя са установени 174 случая на нерегламентиран транспорт на пасажери и товари, от които 75 са за леки коли, 6 на рейсове и 93 на товарни коли. За откритите нарушавания са формирани актове и са приложени насилствени административни ограничения, оповестиха от транспортното министерство.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР