Прецéням, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021-ва. Това

...
Прецéням, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021-ва. Това
Коментари Харесай

Думите на годината са преценям, антиваксър и изчегъртване! Харвард и бустер извън топ 3

Прецéням, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021-ва. Това демонстрира необятно изследване, извършено на платформата за просветеност „ Как се написа? “. След тях, с дребна разлика, оспорваната борба за третото място изгубиха ваксина и зелен документ. В челната десетка влизат още смяна, избори, бустерна доза, Харвард и чекмедже, оповестиха още от платформата.

В кампанията „ Думи на годината с Как се написа? “ за първи път в намерено допитване е извършено гласоподаване за преобладаващите и знакови за България думи и изрази на 2021-ва. Неговите уредници – Павлина Върбанова - лекар по български език, и Доротея Николова - преподавател по български език и литература и публицист, са уверени, че за всяко общество е значимо да е наясно кои са главните тематики и проблеми, които са стояли пред него. А те се обрисуват посредством думите, които използваме, съобщи Дарик.

Всеки от интервюираните имаше опция да уточни до три от десетте оферти, по тази причина процентите надвишават 100. Сред избора на 42 на 100 е некнижовното „ преценявам “, 34% са маркирали антиваксър, а 30% - изчегъртване.

„ Думите, които излизат напред в класацията, безпогрешно показват фиксациите на нацията през 2021-ва – коронавирус опасността и политическата смяна. Акцентът е върху първата, само че и при двете е маркиран спорът, надлежно сред ваксъри и антиваксъри и сред остарялата и новата власт “, сподели доцент Георги Лозанов, член на журито на акцията. Той счита, че хората са развили нюх за обществена драматургия и повече от всичко друго ги е боязън този път да не ги излъжат.

Анализът на журналистката Веселина Седларска е, че в случай че се съди по думите, които хората предложиха, животът ни през 2021 година е бил доста огромен и забавен – от Харвард до чекмедже, от изчегъртване до бустерна доза. Тя счита, че думите на годината са кодовете за нашия живот, превъртян обратно на бързи обороти.

„ Наличието в практиката на несъществуващата в речника дума „ преценява “ пък демонстрира какъв брой сме се сринали в езиковата си просветеност – да, да, знам, че половината население я използва иронично, само че пък другата половина си е сериозен проблем “, добавя тя. И ни припомня, че думите на годината не са просто развлечение, те са метод да научим повече за себе си. И – в най-хубавия случай – да си напомним, че действителността ражда думите, само че и думите трансформират действителността.

Журито беше формирано от дългогодишни наблюдаващи на публичните процеси в България и езикови специалисти: Павлина Върбанова – лекар по български език, доцент Георги Лозанов – мъдрец и медиен специалист, Веселина Седларска – публицист и публицист, Константин Вълков – програмен шеф на „ Дарик радио “, и Доротея Николова – преподавател по български език и литература и публицист ", оповестяват още от платформата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР