Престрелки по улиците, слухове за канибализъм, стотици хиляди бежанци и

...
Престрелки по улиците, слухове за канибализъм, стотици хиляди бежанци и
Коментари Харесай

„Заплаха за геноцид“. САЩ подготвят ново нахлуване

Престрелки по улиците, клюки за канибализъм, стотици хиляди бежанци и милиони гладуващи хора – Хаити е филантропична злополука. Съединените щати отделят обилни средства на други страни за възобновяване на реда там. Никой обаче не бърза да се меси в обстановката в карибската република – даже и за доста пари. Кой е отговорен и какво д се прави?

Бедни и нещастни

Хаити заема западната част на едноименния остров в Карибско море. През януари 1804 година страната афишира самостоятелност от Франция, трансформирайки се във втората свободна американска страна след Съединените щати. И първата република, ръководена от чернокожи - някогашни плебеи, които работят на захарните плантации при извънредно сложни условия. След успеха на бунтовниците десетки хиляди европейци, в това число дами и деца, са убити.

Държавното създаване обаче не потръгва - и през днешния ден тя е най-бедната страна в Западното полукълбо. Икономиката на Доминиканската република (бивша испанска колония), която заема източната част на острова, е пет пъти по-голяма за сравнимо население (Хаити има 11 милиона души, Доминиканската република има десет).

Почти половината от хаитяните гладуват. В столицата Порт-о-Пренс (заедно с агломерацията - повече от два милиона жители) има единствено една болница. Значителна част от децата в учебна възраст нямат достъп до обучение. А полицията искрено не може да се оправи с ширещия се бандитизъм.

И ситуацията става все по-лошо. Коефициентът на убийства към 2022 година е 40,9 души на 100 хиляди поданици, през 2018 година е четири пъти по-малко. Според Организация на обединените нации 80 % от столичния район се управлява от разнообразни банди.

Страната се намира в земетръсна зона. През последните 14 години две огромни трусове убиха стотици хиляди хора. Въпреки това в Хаити по-често от естествените бедствия пораждат политически рецесии.

Министър-председател дезертьор

През втората половина на ХХ век страната е ръководена съвсем 30 години от клана Дювалие, който разчита на наказателната милиция – „ Тонтон Макутите “. След свалянето на диктаторите републиката навлезе в епоха на политическа неустойчивост: националните водачи са свалени от власт вследствие на военни преврати или задгранична интервенция, а от време на време просто биват убивани.

Последният сходен случай се случи през 2021 година: президентът Жовенел Моис, определен четири години по-рано, беше погубен в личната си резиденция. Властта мина към министър-председателя Ариел Анри. Предполагаше се, че той ще ръководи до президентските избори, само че вотът непрекъснато се отлагаше. В последна сметка мандатът на Анри изтече, само че той не бързаше да напусне поста си.

Протестите започнаха през зимата, а при започване на март ескалацията стана несъразмерна даже за стандартите на Хаити. Коалицията от банди, известна като K9, предприе поредност от офанзиви против държавни организации и инфраструктура. Действията са били „ добре координирани “, отбелязва западната преса. По-специално нарушителите нападнаха най-големия затвор в страната в Порт-о-Пренс, убивайки личния състав и освобождавайки 3500 пандизчии.

Анри избяга от страната. Той беше признат в Пуерто Рико, страна, обвързвана със Съединените щати. Искал да се върне, само че не можело поради бандитско нахлуване на летището.

Това ще приключи с геноцид “

Бандата се управлява от Джими Шеризие с прякор Барбекюто. Според една версия прякорът му е даден, тъй като обича да изгаря телата на убити съперници. Съдейки по разказите на членове на групата, това в действителност се случва в Хаити.

В пресата имаше известия за случаи на канибализъм, за които се твърди, че са практикувани от сътрудниците на Барбекюто. Имаше даже шокиращи видеоклипове. Оказа се обаче, че клипът е сниман преди няколко години в друга част на страната. На фрагментите се вижда представител на локалната незаконна общественост, който няма отношение към столичната тайфа.

Участниците във вътрешните спорове в Хаити постоянно употребяват доста архаични способи за заплашване. Значителна част от популацията изповядва вуду религията и съществено има вяра в магьосници и живи мъртви. Известно е, че „ Тонтон Макутите “ в края на 80-те години популяризират клюки, че имат шаман на работа, който трансформира недоволните в зомбита. А основна роля в преврата от 2004 година изигра формация с присъщото име „ Армията на канибалите “.

Самото Барбекю също не е прочут със своята дипломатичност. „ Ако Ариел Анри не подаде оставка, в случай че интернационалната общественост продължи да поддържа Ариел Анри, това ще ни докара непосредствено до революция, която ще приключи с геноцид “, сподели Шеризие пред западни публицисти предходната седмица.

Той не посочи кой тъкмо би трябвало да бъде подложен на „ геноцид “. Също по този начин означаваме, че съгласно наблюдаващи Барбекюто наподобява е единственият от участниците в протеста, който е угрижен за политическата обстановка в страната. Останалите членове на бандите са фокусирани върху престрелки с управляващи и съперници, грабежи и изнасилвания.

" Остани безпаричен "

Както и да е, митингите се оказаха ефикасни. Анри разгласи, че подава оставка. Вярно, не незабавно. Първо, в страната би трябвало да бъде образуван временен съвет, който „ да сложи основата за осъществяване на президентски избори “. Съответната декларация беше призната от Хаити, страните от Карибската общественост, Съединени американски щати, Канада, Бразилия и Франция.

Освен това Съединени американски щати отделят 300 милиона $ за полицейски интервенции в Хаити. Много преди актуалните събития Държавният департамент подписа съглашение с Кения, която се съгласи да изпрати хиляда служители на реда в Хаити. Сега обаче африканската страна е спряла интервенцията. Тя чака да има най-малко някаква политическа непоклатимост, която обаче мъчно може да се обезпечи без силова поддръжка. Преговорите не престават.

„ Държавата наподобява се разпада от вътрешната страна и обстановката със сигурността е доста по-лоша, в сравнение с когато Кения предложи да управлява задачата “, сподели Мурити Мутига, представител на Кения в Международната спешна група.

Нека отбележим, че благодарение на огромни бюджетни заеми Съединени американски щати се пробват да поправят личните си неточности. Известно е, че Вашингтон имаше директна роля за довеждането на Хаити до настоящето му плачевно положение.

Неведнъж Съединени американски щати са се намесвали във вътрешната политика на страната. Така най-популярният хаитянски политик от 1990-те и 2000-те години, Жан-Бертран Аристид, завоюва властта вследствие на военна интервенция на Съединени американски щати. И няколко години по-късно, когато спря да задоволява Белия дом, американците в действителност го отвлякоха - водиха го в Африка и поставиха старания да не се върне в родината си. Това стана известно от течове на „ Уикилийкс “

Според същия източник администрацията на " либерала " Барак Обама е настояла държавното управление на островната страна никога да не покачва минималната заплата за жителите. Минималната заплата тогава беше единствено 31 цента на час, а управляващите в страната желаеха да я покачат до 61. Но това „ вбеси “ американските текстилни компании, чиито лобисти бяха в Държавният департамент. Тоест Вашингтон безусловно подсигурява, че хаитяните остават небогати.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед29178Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед17431Недялко Недялков: ГЕРБ стачкува против себе си! Няма съпротива - тя играе напълно в дневния ред на властта!Алтернативен Поглед11082Д-р Румен Петков: Китайско-африканските връзки като сполучлив образец: Търговия, бизнес, рационализация и развитиеАлтернативен Поглед7762Симеон Миланов: Ролята на Китай в модернизацията, омиротворяването и стабилизацията на Близкия изтокАлтернативен Поглед23236Д-р Вихра Павлова: Битката САЩ-Китай в облачното пространство?Алтернативен Поглед163752Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед127631Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед94987Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед90519Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАлтернативен Поглед74361Полк. Гиргин Гиргинов: Кой има изгода от гибелта на Навални?Авторски:ПоследниНай-четениХристо Георгиев41398

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР