Престъпна група от България принуждава българи да просят по улиците

...
Престъпна група от България принуждава българи да просят по улиците
Коментари Харесай

Принуждават насилствено българи да просят във Франция



Престъпна група от България принуждава българи да просят по улиците на Франция. За схемата стана ясно през юни, когато полицията в Тулуза залови 11 българи от пет ромски семейства. Преди дни българи в Лион се свързаха с предаването „ Събуди се”, с цел да опишат детайлности за жертвите на незаконната скица за трафик на хора.
Схемата за трафик на хора стартира от Плевен, стана ясно от думите на една от жертвите. Първоначалната покана е за работа в земеделието във Франция. С доста примамливи условия – финансова помощ още на територията на България, защото обектите на трафика са най-вече обществено слаби хора, с душевен или физически проблеми. Купува им се алкохол и цигари, с цел да бъдат по-лесно манипулирани. До Франция се пътува с коли или дребни бусове. Дестинацията е Тулуза.
При идването обаче, под предлог, че трябват за регистрация, се лишават персоналните им документи. Тогава стартира робството – хората са принуждавани да просят на улицата, а в случай че не извършват нарежданията, са измъчвани както физически, по този начин и душевен.
Мъжът, който описа за схемата, пожела да остане неизвестен от боязън за живота си. Намира се в Лион, Франция. Българи го намират на улиците на града и го приютяват.
Ще го назоваваме Димитър. Той е един от така наречен „ съвременни роби”, принудени да просят на улицата. Всичко стартира след инцидентно запознанство през октомври 2017 година в родния му Плевен. Запознава се с мъже от ромски генезис – Мирелай и Цветан, който всички назовават Бай Цецо. По това време Димитър е незает, оферират му работа във Франция. Всичко се случва за седмица. Тръгват от България за Франция с лек автомобил. Пътуват четирима души.
Групата от просещи българи, по думите на Димитър, наброява към 30 души. Всички изкарани пари от милостиня са прибирани. Който не извършва нареждания, бива наказван с пердах, споделя Димитър.
Един ден по време на милостиня става случай. Един от просещите е блъснат от камион. Пристига полиция. Мирелай и двама от ръководещите просията бягат с кола. Избягалите стигат до Лион. По описа на Димитър там още веднъж са принудени да просят. Но Димитър съумява да избяга. Крие се в подземие. Там го намира Мария - българка, която живее от години в Лион.
Димитър твърди, че е подал сигнал в полицията в Лион. На питане от посолството във Франция дадоха отговор, че работят по случая на българския жител от лятото на тази година. Мисията е била известена от обществената работа „ Samu Social” на град Лион, че българският жител е открит като бездомно лице в града, живеещ в мизерия и без никакви запаси.
На 24 юли той е посетил посолството, съпроводен от обществени служащи от Лион и му е публикуван краткотраен паспорт със период на годност до 31 декември тази година. При визитата си разказал, че е бил заставен да проси в град Тулуза. В допълнение, с изключение на събитията за насилствена милостиня, в жалбата си той е показал, че персоналните му документи са били отнети и изгорени от лицата, принуждавали го да проси. Българинът е изразил предпочитание за непринудено завръщане в България и е отказал да бъде настанен в обществена институция. Издаден му е краткотраен паспорт. Връщането му в България са подготвени би трябвало да стане до края на месец октомври.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР