Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков осъди изявлението на представителката на

...
Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков осъди изявлението на представителката на
Коментари Харесай

Русия против намерението на НАТО да увеличи присъствието си в Черно море

Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков осъди изказването на представителката на Съединени американски щати в НАТО Кей Бейли Хътчинсън, че организацията ще подсигурява прекосяването на украински плавателни съдове през Керченския пролив.

Тя също добави, че алиансът счита да увели наличието на кораби в Черно море, с цел да обезпечи отбраната на България, Румъния, Украйна и Грузия, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Журналист попита Песков по какъв начин Москва възприема изявленията на Хътчинсън.

" Негативно ", отговори руснака. " Ние не разбираме какво се има поради ", добави той.

Хътчинсън съобщи, че се чака външните министри на страните от НАТО, които са се събрали на двудневна среща в столицата на Съединени американски щати, да одобрят пакет от ограничения, който " укрепва разузнаването, въздушното разузнаване, а планува и изпращане на по-голям брой кораби на НАТО в Черно море, с цел да се подсигурява безвредното прекосяване на украински съдове през Керченския пролив и Азовско море ".

Според нея квалифицираните от алианса стъпки са " изключително значими " за прилежащите на Русия страни от Черноморския район.

Представителката на Съединени американски щати добави, че на този стадий е належащо " повече внимание, с цел да се подсигурява, че тези води са свободни ", че страните от района " са предпазени от съветска интервенция ".

" Русия разполага с отбранителни оръжия в Крим, а Крим е част от Украйна ", уточни Хътчинсън. " Много значимо е жителите на Румъния, България, Украйна и Грузия да се усещат несъмнено в зоната на Черно море - както по вода, по този начин и по суша ", добави тя.

Хътчинсън изясни, че алиансът ще одобри новия пакет от ограничения, отнасящи се до Черно море, по отношение на случая през ноември в Керченския пролив.

Пред публицистите в Москва през днешния ден Песков означи че " обстановката в Керченския пролив и корабоплаването там е добре известна ".

Той добави, че " позицията на Русия е добре известна и поредна " и подхожда " на интернационалното право и интернационалните закони ".

Прессекретарят на Путин посочи, че с цел да минават кораби на НАТО през протока би трябвало първо да се насочи искане и да се изчака отговор от страна на Москва. Той отхвърли да изясни при какви условия сходна молба може да бъде утвърдена.

" Става дума за закрит воден басейн, по тази причина този въпрос е обособен и аз не бих разсъждавал хипотетично ", означи Песков.

Според него " съществува избрана система за известяван за сходни проекти, която би трябвало да се съблюдава ".

" Освен това съществува и режим за престояване на военни кораби в Черно море, който е закрепен още в конвенцията от Монтрьо, която също би трябвало да се съблюдава ", добави Песков. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР