Пресмятане на калории, големина на порции, точки на храните, проценти

...
Пресмятане на калории, големина на порции, точки на храните, проценти
Коментари Харесай

Гликемичен индекс или трябва ли да сме химици, за да спазваме здравословна диета?

Пресмятане на калории, величина на порции, точки на храните, проценти въглехидрати по отношение на мазнини и протеини… А в този момент и гликемичен показател!

Стриктното съблюдаване на всяка диета ни трансформира в ходещи калкулатори. Трябва ли и да сме химици, с цел да реализираме мечтаните резултати?

Концепцията за гликемичен показател

Оказва се, че е добре да знаем освен това за това какво се случва с организма ни, когато хапваме едно или друго. Концепцията за гликемичния показател (ГИ) е създадена от д-р Дейвид Дженкинс, за да показва скоростта, с която избрана храна се отразява на отделянето на инсулин.

Гликемиченият показател е цифрова стойност от 0 до 100, която отразява степента на прекосяване на захарта от храната в кръвта, повишението на кръвната захар и въздействието й върху отделянето на инсулин от панкреаса.

По предписание всички въглехидрати се преработват в организма до глюкоза и провокират краткотрайно повишаване на равнищата на кръвна захар – развой, наименуван гликемичен отговор. Той се въздейства от доста фактори, в това число количеството храна, количеството и типа на въглехидратите в нея, метода на преправка на храната и други Гликемичният показател (ГИ) мери какъв брой тъкмо ще се увеличи кръвната захар от 50 грама въглехидрати спрямо така наречен контрола (или глюкозата, на която е дадена стойност на ГИ 100).

Първоначално създаден като помощно средство за по-добър надзор над кръвната захар при диабетици, хранителният режим на основата на гликемичния показател се е трансформирал в основополагащо разбиране при редица диети. Върху неговата идея са създадени огромен брой популярни режими, като диетата на Дюкан и Зоната.

Списък с ГИ на някои храни (стойностите се отнасят за 100 г продукт)

Нисък гликемичен показател (до 40)

сготвени моркови – 39

зрял фасул – 30

леща – 29

ябълка – 38

слива – 39

круша – 37

сушени кайсии – 31

грейпфрут – 25

череши – 22

пълнозърнести спагети – 37

ечемик – 25

соя – 18

обезмаслено мляко – 32

фъстъци – 15

Средновисок гликемичен показател (40-60)

консервиран фасул 42-52

зелен грах – 48

сладки картофи 51-54

сладка царевица – 55

манго – 56

банан – 53

грозде – 46

портокал – 44

праскова – 42

кафяв ориз – 55

царевица – 55

овесени ядки 50-55

пуканки – 55

ръжен самун – 50

макарони – 45

естествен шоколад – 49

Висок гликемичен показател (над 61)

печени картофи – 85

пържени картофи – 75

картофено пюре – 80

тиква – 75

ананас – 66

стафиди – 64

бял ориз – 92

бял самун – 70-72

кристална захар – 65

пчелен мед – 88

Избор на храни съгласно гликемичния им показател или някои хитрости при спазването на диетата ГИ

Тъй като контролът на тежестта е обвързван с обезпечаване на постоянни равнища на кръвната захар, изборът на храни с по-нисък гликемичен показател е значимо за постигането на здравословен режим.

Храни като плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, не тлъсто месо и риба са с невисок ГИ, естествено богати на фибри и засищащи. Те елементарно водят до загуба на килограми.

Привържениците на диетата на основа на ГИ поучават да избирате храни с невисок гликемичен показател, когато включвате въглехидрати в менюто си. Независимо дали сте въоръжени със съответната таблица или не, значимо е да знаете че след топлинна обработка множеството храни имат по-висок гликемичен показател.

От друга страна, прибавянето на белтъчини, мазнини, фибри, лимонен сок и оцет води до намаляването на гликемичния показател на храната.

ГИ на храните може и варира според от зрелостта на една просвета, колкото повече узрява една храна толкоз по-високо става наличието на захар и нишесте в нея. Бананите са добър образец: когато са зелени имат по-нисък ГИ 45, в сравнение с когато са зрели ГИ 70. Също по този начин, в случай че картофите са пресни са с малко по-нисък ГИ, в сравнение с старите картофи, които са извадени преди месеци. Подобно е с узряването на царевицата да вземем за пример.

Фибрите също оказват въздействие на цената на ГИ на храните. Когато хлябът се прави от пълнозърнесто брашно, влакната в него довеждат до по-ниския му ГИ спрямо самун, изработен от тънко смляно бяло брашно.

Какво считат специалистите за диетата съгласно гликемичния показател

Въпреки всички насъбрани обстоятелства и изследвания, към момента има разминавания в мненията на диетолозите. Противниците на нискогликемичните диети считат, че техният резултат се дължи най-много на високото наличие на фибри в храните с невисок ГИ, а не на стойностите на кръвната захар. Отслабването в дълготраен аспект е доста по-комплексна задача, в сравнение с избирането на въглехидрати с невисок ГИ. Много по-важно е какво друго ядете и какъв брой дейни физически сте, настояват скептиците измежду специалистите.

Други счита, че в случай че се справяте добре с числата и сте придобили умения за отсяване на здравословните от нездравословните въглехидрати, то нискогликемичните диети са подобаващи тъкмо за вас – изключително в случай че страдате от предиабет. Имайте поради, че с изключение на да следите ГИ би трябвало да се научите да контролирате размерите на порциите и общите калории съгласно самостоятелните си потребности. А физическата интензивност е постоянно в плюс.

А вие пресмятате ли ГИ на менюто в чинията си? Мислите ли, че това има резултат при управление на тежестта?

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР