Преславското златно съкровище се завърна в старата столица Велики Преслав

...
Преславското златно съкровище се завърна в старата столица Велики Преслав
Коментари Харесай

Преславското съкровище се завърна от Лувъра

Преславското златно богатство се завърна в остарялата столица Велики Преслав след четиримесечно посещение на главните му експонати в Лувъра. От тази седмица то още веднъж е изложено в трезора на Археологическия музей в старопрестолния град, оповестяват от културния институт. Ценителите могат да го видят в цялостния му искра и след съществена реституция и консервация, които бяха осъществени от експерти в немския град Майнц при започване на годината.

По време на гостуването на съкровището във Франция беше направен първокласен азбучник и с него разполагат всички страни участнички в интернационалната научна конференция „ Съкровищницата на Преслав ”, извършена през септември. Каталогът на френски език сплотява всички 45 български монументи, експонирани в изложбата „ Преславското богатство. Отражение на златното българско средновековие “.

Както „Труд“ писа, изложбата бе проведена от Министерството на културата, взаимно с трите български музея – Археологически музей “Велики Преслав ”, Национален археологически институт с музей при Българска академия на науките и Национален исторически музей като част от културната стратегия във връзка българското европредседателство.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР