Пресъхналото речно корито на река Канаклийка в централната част на

...
Пресъхналото речно корито на река Канаклийка в централната част на
Коментари Харесай

Пресъхнала река стана модерен парк в Свиленград

Пресъхналото речно корито на река Канаклийка в централната част на Свиленград бе преобразено в нов съвременен парк. Той към този момент е обичано място за разходка, отдих и игра на локалните поданици, описа за Българска телеграфна агенция Цветомира Александрова от локалната администрация.

Тя е и началник на плана " Зелени урбанизирани територии - по-добро място за живеене " (Green urban territories – better place to live), осъществен по Програмата за трансгранично съдействие " Интеррег Гърция – България 2014 – 2020 година "

Проектът се извършва от четири бенефициента, от които българските са община Свиленград и община Любимец, като Свиленград е водеща община. Общата стойност на плана е близо 1,4 млн. евро, като от тях 542 000 евро е бюджетът на община Свиленград, посочи Александрова.

Тя уточни, че планът е ориентиран към основаването на устойчиви модели за опазване на биологичното многообразие и възстановяване на положението на екосистемите. Едновременно с това е обезпечена и по-зелена градска среда за жителите и гостите на общинския център. Това става допустимо посредством построяването на екозони за отдих.

Гръцките и българските сътрудници организират образования и срещи с целеви групи, на които се коментира по какъв начин да бъде опазено биоразнообразието и да се развиват превоз, селско стопанство и туризъм без да се нарушават съществуващите екосистеми.

Инфраструктурните ограничения бяха главно в Свиленград и Любимец, като паркът " Сухата река " е най-големият осъществен по плана обект, означи Александрова. В самия парк са основани два екокъта – за деца до шест години и за дребни от шест до 12 години. Съоръженията са напълно създадени от дървен материал. Няма ги общоприетите ударопоглъщащи настилки – изпод е дървесен мулч, което е по-екосъобразно.

Има фитнес навън, сцена за детски изяви, построени са паркоместа за коли и колела. Цялата паркова територия от пет декара е наситена с доста пейки и зеленина. Затревени са близо три декара и половина повърхност, засадени са разнообразни типове иглолистни и широколистни дървета, шубраци и цветя.

По протежението на алеите са сложени и къщички за птици, както и осведомителни табели със фотоси на предпазени типове птици и растения, присъщи за района. Осветлението е слънчево.

Расте броят и на деянията, които се провеждат в този парк – има песни, танци, флашмобове и други разнообразни мероприятия, добави Александрова. В рамките на плана се реализират и разнообразни екоинициативи – да вземем за пример промяната на пластмасови торбички с хартиени за многократна приложимост. Раздадени са 1000 опаковки. Също по плана на община Свиленград бяха доставени и два електрически скутера, които се употребяват от общински чиновници при осъществяване на регулярните действия в областта на запазване на околната среда и с тяхна помощ се придвижват по-бързо в градски условия.

На фермерски обучителен модул пък стопаните бяха съветвани по какъв начин да употребяват торовете, сподели още ръководителят на плана, който е считан за един от сполучливите за общината, въпреки официално още да не е разгласен за завършил.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР