Преработвателите на плодове и зеленчуци предлагат да уведомяват Националната агенция

...
Преработвателите на плодове и зеленчуци предлагат да уведомяват Националната агенция
Коментари Харесай

Преработвателите предлагат нов подход за стоките с висок фискален риск

Преработвателите на плодове и зеленчуци оферират да уведомяват Националната организация по приходите (НАП) за количествата на плодове и зеленчуци, които получават от производителите, като за задачата попълнят декларация и получат неповторим номер за транспорт съгласно условията на Наредбата за транспорт на артикули с висок фискален риск, или Н-5, стана ясно от срещата сред производители на плодове и зеленчуци, преработватели и Национална агенция за приходите, заяви за Агрозона Мариана Милтенова, ръководител на УС на Националния съюз на градинарите в България.

„ Един аграрни производител, когато бере марули или плодове, той няма кантар на полето, с цел да може да ги претегли, изключително за огромни камиони и количества, които отиват при преработвателното дружество. Трябва да отидат в някои икономически двор, да мерят камиона, тара, бруто и така нататък А когато дребен аграрни производител товари стоката си за борсата, той не знае първо за какъв брой ще продаде, той не знае какво количество ще продаде и дали няма да я върне назад “, разяснява още Милтенова.

В сходна обстановка изпадат производителите и когато продават стоката си на комерсиалните вериги, защото те нямат изясненост нито по кое време ще разтоварят, чакайки на опашка в комерсиалния обект, нито какво количество ще бъде взето от търговеца, сподели още Милтенова. „ И тогава би трябвало да стоиш и да се обаждаш на Национална агенция за приходите, да пристигна представител на организацията да мери и да поправя тази декларация и този номер за транспорт. Това са неща, които за нас, като производители, са невъзможни неща. “, безапелационна бе още тя.

По думите на ръководителят на УС на Националния съюз на градинарите в България Н-5 е неприложима за производителите на плодове и зеленчуци и тя не може да се пребори със сивия бранш, цел, която съгласно Национална агенция за приходите е постижима по този метод.

„ Въпросът е да се заловен вносните плодове и зеленчуци, които съставляват към 80% от българското ползване. Ако Национална агенция за приходите ги беше хванала за заплащане на Данък добавена стойност, за налози, облаги и така нататък, нямаше да има тези загуби. Нашето произвеждане, което върви към цялостно заличаване, няма да реши казуса с тези доходи в бюджета. “, разяснява още Мариана Милтенова.

Предстои още една среща на сектора с Национална агенция за приходите, на която се чака да бъдат показани промените в Наредбата за транспорт за стоките с висок фискален риск.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР