Препоръките не са изненада. Те се повтарят с година, а

...
Препоръките не са изненада. Те се повтарят с година, а
Коментари Харесай

ЕС: Правете реформи, докато икономиката расте

Препоръките не са изненада. Те се повтарят с година, а в този момент част от тях се припокриват с поетите задължения от страната по пътя към еврото.

© pixabay [Pixabay] Още по тематиката
България получи " да " за по едно и също време влизане в банковия съюз и ERM II

Ориентировъчната дата е юли 2019 година, само че преди този момент страната би трябвало да направи промени, а ЕЦБ да оцени финансовата й система
12 юли 2018
Правителството отпусна 104 млн. лева на БДЖ

Сумата, с която държавният транспортьор ще заплати просрочените си задължения, би трябвало да бъде върната на страната до края на 2020 година
4 юли 2018
Инвестиционните разноски на страната надвишават 1 милиарда лева към май

Бюджетният остатък е 1.7 милиарда лева към края на полугодието, главно поради повече налози
2 юли 2018
Меркел най-сетне показа концепциите си за промяна на еврозоната

Призивите на френския президент Макрон получиха отговор след месеци очакване
4 юни 2018
Сивата стопанска система в България понижава, само че остава относително висока

Размерът й е малко над една пета от Брутният вътрешен продукт през 2015 година по калкулации на МВФ
9 фев 2018 Стабилността на финансовия бранш, ръководството на държавните сдружения, по-голям надзор при събираемостта на данъчните доходи - това е главният фокус на рекомендациите, отправени към България от Съвета на Европейски Съюз. Те идват с приключването на цикъла на европейския учебен срок за тази година. Докладът отбелязва, че в този момент е моментът за промени, защото икономическата вероятност е позитивна.

Препоръките не са изненада. От една страна - тъй като от години се повтарят и последно участваха при започване на годината в отчета за макроикономическите несъответствия на България. От друга - огромна част от тях се припокриват с поетите задължения от страната около кандидатурата й по пътя към еврозоната. Според Европейски Съюз събираемостта на налозите може да се усъвършенства, нужни са още ограничения за понижаване на неприятните заеми и възстановяване на процедурите по неплатежоспособност, а неефективното ръководство на държавните предприятия ги трансформира в риск за бюджета. Изводите са част от отчета на съвета, оповестен в петък.

По-ефективни обществени разноски, по-малко необслужвани заеми

Според съвета България би трябвало да обърне внимание на събирането на налозите и ефикасността на държавните разноски. Макар че данъчните доходи нарастват с годишни темпове от към 10%, специалистите смятат, че това се дължи на подобряващата се икономическа среда, а не на действително нарастване на събираемостта от страна на администрацията. Под въпрос е сложена и ефикасността на разноските на страната, която специалистите правят оценка като " доста ниска " в някои браншове.

Положително се правят оценка стъпките във финансовия бранш, само че се показва, че следва да се направи още доста. Така да вземем за пример размерът на необслужваните заеми понижава, само че към момента е огромен. Фактор тук е и тромавата уредба на несъстоятелността, която " забавя намаляването на задлъжнялостта на частния бранш и преструктурирането на необслужваните заеми ".

Допълнително прегледът на финансовия бранш мина от дълго време, а някои следващи ограничения към момента предстоят. Като да вземем за пример понижаване на рисковете, свързани с експозициите към свързани лица. Нужна е и " съответна оценка на активите ", написа в отчета. Реформата на правната уредба на процедурата по неплатежоспособност също би трябвало да се включи скоро в дневния ред.

Не е изненада, че се обръща внимание на държавните сдружения и ръководството им, което продължава да е " предизвикателство и не дава отговор на интернационалните стандарти ". Държавните предприятия демонстрират слаби резултати по отношение на регистрираните в частния бранш или други страни от района, се показва в отчета. Проблемът с това е, че компаниите имат обилни просрочени отговорности, което съставлява риск за обществените финанси.

Социалните параметри

Растящата претовареност и намаляваща безработица са безспорни позитиви през последната година и съветът ги регистрира. Въпреки това се отбелязва, че изгодите от тези позитиви не са разпределени отмерено измежду популацията. Повече внимание би трябвало да се обърне на групите в неравностойно състояние посредством повишение на квалификацията им, с цел да могат по-ефективно да се включат в пазара на труд. Достъпът до обучение на маргинализирани групи също е проблем, изключително във връзка с ромите.

Съветът обръща внимание и на потребността от явен и транспарантен механизъм за установяване на минималната работна заплата. Миналата година общественото ведомство показа предложение за методология, по която да се дефинира размерът на минималните хонорари. То обаче не стигна надалеч, защото не беше задоволително обективно и единодушие сред обществените сътрудници не беше реализирано. Така размерът на минималната заплата продължава да зависи от държавното управление, като в средносрочната бюджетна прогноза на страната сумите са към този момент заложени до 2020 година Сивата стопанска система понижава съгласно показателя на АИКБ

Сивият бранш в България продължава да понижава и през предходната година той е бил 25.22% от стопанската система на страната. Това демонстрира композитният показател " Икономика на ярко " на Асоциация на индустриалния капитал в България. През предходната година индикаторът се е повишил с над 3 пункта до 74.78%. Индексът е формиран от два съставния елемент – статистически и социологически, като и двата регистрират усъвършенстване през предходната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР