Преподобният Йосиф е роден в Сицилия през 816 г. в

...
Преподобният Йосиф е роден в Сицилия през 816 г. в
Коментари Харесай

Какъв празник е днес?

Преподобният Йосиф е роден в Сицилия през 816 година в гръкоезично семейство, само че още като дете семейството се преселила на полуостров Пелопонес поради почналите нападения на арабите, довели до завладяването на Сицилия. Като младеж, отишъл в Солун да се учи при книжовника богослов свети Григорий Декаполит. Към 840 година двамата отишли в Цариград и взели участие в превъзмогването на иконоборството.

Йосиф даже бил пратен от патриарха за договаряния в Рим, само че по пътя арабски пирати го отвлекли на остров Крит. Там бил изплатен от християни и се завърнал в Цариград. Учителят му Григорий към този момент бил умрял, а Йосиф живял още доста години в столични манастири, като се отдал на християнска химнография. Създал голям брой поетични произведения в мерена тирада за октоиха (осмогласника) и минея (месечника) - наброяват се стотици догми (оди в девет песни). Най-известен е канонът му към акатиста на света Богородица, където създателят я възхвалява с разнообразни избрания и облици: неизгаряща къпина, неувяхваща роза, благоуханна ябълка, всесветъл облак, гълъбица и други Починал в мир в 886 година, написа Българска телеграфна агенция.

Никита бил българин от албанските земи. Родил се във втората половина на XVIII век. Млад отишъл послушник в съветския манастир " Свети Пантелеймон " на Атон и станал духовник. След години се отдръпнал в скита " Света Анна ", където заживял като подвижник в непрестанна молитва и мълчание. Но един ден решил да излезе от Света гора и да пострада за вярата си. Той отишъл в Сяр (Серес) и почнал да проповядва в града, и по селата, като пред християни и мюсюлмани изтъквал превъзходството на християнската религия над исляма, даже похулил техния оракул като лъжец.

Веднага бил хванат, грубо малтретиран и наказан на гибел. Обесили го на Велика събота, 4 април 1808 година, а тялото му три дни останало на бесилото.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР