Преподобният Таласий си построил жилище на една планина и се

...
Преподобният Таласий си построил жилище на една планина и се
Коментари Харесай

Свв. преподобни Таласий и Варадат

Преподобният Таласий си построил жилище на една планина и се поселил в него още в юношеска възраст. Като се отличавал по природа с добродушие и смиреномъдрие, той скоро почувствал увлечение към отшелнически подвизи. Отдалечил се към върха на планината, ситуирана покрай селището Таргала, и прекарал там в подвизи 38 години, при което нямал никакво жилище - килия, палатка или какъвто и да е заслон. Само си направил дребна ограда от камъни и като имал за покрив небето, от самото начало пребъдвал в нея.
Заради тези подвизи Господ удостоил светия подвижник с берекет на чудеса. Преподобният Таласий изгонвал бесове, изцелявал разнообразни заболявания и по силата на чудодействения си подарък се уподобявал на светите апостоли.
Веднъж го нападнала огромна змия и поискала да го умъртви, само че той се помолил и с молитва избавил себе си от гибел. Друг път го нападнала стомашна болест, която му причинявала жестоки премеждия, само че той призовал името Божие и с това се изцелил от мъчителния кусур.
При преподобния постоянно се стичал доста народ, с цел да види подвизите му, а мнозина от идващите го молели да ги одобри в цифрата на сподвижниците си. Преподобният не се противил на такива молби. Като построил килии за искащите да се подвизават дружно с него, той им разрешил да живеят в тях и освен това им раздавал храната, която му донасяли от всякакви места.
Като прекарал в такива подвизи живота си, преподобният Таласий умрял в мир.
© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ( " Четьи-Минеи " ) на св. Димитрий Ростовски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР