Преподобни Йоан Касиан живял в края на IV век и

...
Преподобни Йоан Касиан живял в края на IV век и
Коментари Харесай

Св. Йоан Касиян Римлянин

Преподобни Йоан Касиан живял в края на IV век и първата половина на V век. В това време духовното просвещение било най-много публикувано на Изток. Там също по този начин се развивал с всичката си мощ подвижническият живот. Пустините и планините били заселени от свети иноци, чиито славни имена се почитали от целия християнски свят.
Стремейки се към нравствен живот, Касиан напуснал своето родно място Рим и пристигнал на Изток. Той поживял известно време в Скитската пустиня, във Витлеем приел монашество, обиколил всички пустини и обители в Тиваида. В Цариград той слушал свети Йоан Златоуст и след няколко години се върнал в Рим. Това било през време на гонението срещу Йоан Златоуст. Касиан бил един от неговите възторжени фенове и смели бранители.
След известно време той се преселил в Галия (Франция) в град Марсилия и пръв въвел в тази страна отшелнически общежителен живот по образеца на Изтока.
Преподобни Касиан написал доста книги, посредством които срещнал западните християни с духа и разпоредбите на източните иночески обители, изложил беседите на пустинническите отци за всякакви духовни предмети и опровергал лъжеученията. Той починал в 435 година.
© Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР