Преподобни Козма Маюмски живял в осмия век. Родил се в

...
Преподобни Козма Маюмски живял в осмия век. Родил се в
Коментари Харесай

Св. Козма Маюмски

Преподобни Козма Маюмски живял в осмия век.
Родил се в град Йерусалим. Родителите му били небогати хора. Още като дете останал кръговиден сирак. Взел го на прехранване в дома си един християнин - придворен на дамаския халиф. Тук Козма бил учтив наедно със сина на халифа Йоан - бъдещия светец на Църквата, Йоан Дамаскин, паметта `на който се чествува на 4 декември.
Възпитани по християнски, двамата момци приключили образованието си под управлението па един заложник духовник, който бил високо образован както в богословието, по този начин и във философията, а също и в други науки.
От 732 година, Козма и Йоан, свързали се в тясна дружба, се подвизавали в йерусалимската лавра " Св. Сава ". Тук се предавали и на научни занимания. Като своя другар. Козма обичал също доста духовните песни. И той, като Йоан, се опитвал да сформира нови духовни песни. Издигнал се също като него в песненото творчество. Станал прочут църковен песнописец.
Наречен бил песнопевец. Той освен съставял, само че и пеел с огромно умеене църковни песни.
Около 743 година, след мъченическата гибел на св. Петър, свещеник Маюмски, погубен от мохамедани, за свещеник Маюмски бил определен преподобни Козма.
Въпреки раздялата братската дружба сред св. Йоан Дамаскин и св. Козма Маюмски траяла и се задълбочила в общото служение на Бога и на
Църквата. Духовната връзка не се прекъснала до края на живота им.
Козма умрял в 776 година.
В гръцката работа на св. Козма съществува такава песенна характерност за него: " Ето духовната шира, свещената лира, която вика всички на тайната софра. Свещеният и прочут Козма предлага медоточнн, свещенозвучни песни... И аз с песни желая да украся Козма, началника на песнопевците, равния на учителите, правия облик на духовните хармонични песни, доброгласната тръба, прелестния извор на мелодиите, ревнителя на ангелското песнонение. "
А в една остаряла славянска ръкописна работа така е изобразен св. Козма: " Смиреномъдър и мирен, спокоен и сладкодумен, привлекателен и незлобен, целомъдър и правоверен, елементарен и чист си бил ти, Козма преподобни. И Бог те е направил светител. И ти, богомъдри, паси своето стадо на трева, оросена със избавителни води! "
Общо за химните на св. Козма Маюмски и тия на св. Йоан Дамаскин съществува подобен отзвук: " Между химните на другите песнопевци те са нямали и в никакъв случай няма да имат равни. "
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР