Преобладаващият у нас вирус е САРС Коронавирус-2, всеки вирус мутира,

...
Преобладаващият у нас вирус е САРС Коронавирус-2, всеки вирус мутира,
Коментари Харесай

Вирусоложка обясни защо коронавирусът не се маха

Преобладаващият у нас вирус е САРС Коронавирус-2, всеки вирус мутира, тъй като би трябвало непрестанно да се приспособява към новите условия на живот, всички вируси мутират, означи пред Българска национална телевизия доцент Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел " Вирусология " в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

" Все още вариантът, който е публикуван в България, в частност в България, е същият ковид с преобладаваща тази разновидност, само че към момента не се знае тази разновидност дали е трансформирала фенотипните свойства на вируса, т. е. той външно го разпознава. Все още се събират данните за това ", разясни вирусологът.

По аналогии с други респираторни инфекции са очаквали с топлото време разпространяването да затихне, само че природата си има своите закони и той сподели, че не му пречи високата температура. Към момента не се виждат данни за понижаване действието на вируса при горещите градуси.

" На пръв взор наподобява единствено, че младежите се заразяват повече просто тъй като са отпуснати малко ограниченията. Младите хора са просто по-свободолюбиви ", разяснява доцент Николаева-Гломб.

Възрастните хора си научиха урока, пазят се повече, съблюдават отдалеченост.

За София разпространяването на вируса е много дифузно и това е обикновено за един огромен град, където можеш да живееш в единия край и да работиш в другия, означи вирусологът. И беше безапелационна, че удължаването на епидемиологичната конюнктура и спазването на ограниченията ще оказват помощ за ограничение разпространяването на вируса.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР