Преминаването на кораби през Суецкия канала е на път да

...
Преминаването на кораби през Суецкия канала е на път да
Коментари Харесай

Суецкият канал вдига корабните такси

Преминаването на кораби през Суецкия канала е на път да стане по-скъпо, като пътните такси ще бъдат увеличени с 6% от февруари 2022 година, оповестява английският вестник Guardian.

Властите, ръководещи канала, се стремят да се възползват от процъфтяващото в международен проект придвижване на товари вследствие на икономическия напредък след първата вълна на коронавирусната пандемия и въведените по това време локдауни.

Преносът на сухи насипни товари, както и превозвачите на полутечен природен газ (LNG) се усилиха с 5% през 2020 година макар сериозното засягане на интернационалната търговия през предходната година от коронавирусната пандемия.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Шест следващи дни светът се вълнува от блокадата на Суец...

Очаква се корабният трафик по целия свят да нарасне с 6,7% през 2022 година, съгласно прогнози на МВФ и на Световната комерсиална организация, което значи и положителни облаги за транспортните корабни компании.

Така да вземем за пример, през предишния месец каналът записва най-високия месечен тонаж в своята история - 112,1 милиона тона. Общо 1847 кораба са минали през морския път през октомври, което е с 14% повече от същия месец година по-рано.

Няма обаче да има повишение на таксите за прекосяване през Суецкия канал на танкери с LNG и на круизните кораби, защото круизният бизнес пострада съществено от коронавирусната пандемия и към момента не може да се възвърне от шока.

Трябва да се има поради, че Суецкият канал е най-бързият маршрут за мореплаване сред Азия и Европа, като през канала минава към 12% от интернационалната търговия.

Решението за повишение на таксите, начислявани на преминаващите през канала обаче може да докара до в допълнение увеличаване на проблемите с световните вериги на доставки, което пък да рефлектира върху по-нататъшен напредък на инфлацията.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР