Преминаването на електрически ток през тялото на човека може да

...
Преминаването на електрически ток през тялото на човека може да
Коментари Харесай

Първа помощ при наранявания с електрически ток


Преминаването на електрически ток през тялото на индивида може да провокира прекъсване на дишането и сърдечната активност.

Ток с високо напрежение. Когато е налице електрически ток с висок волтаж изходът в множеството случаи е съдбовен. Тялото на потърпевшия може да бъде отхвърлено на разстояние до 20 м

от мястото на контакта.

Когато установите, че потърпевшият е към момента в контакт с източника на високо напрежение, потреблението на суха дървена пръчка или дреха няма да ви предпазят от високото напрежение. В такива случаи е желателно електроподаването да бъде прекратено централно от умело лице.

Ток с ниско напрежение. Напрежение от 220 волта, употребяващо се в домашни условия може да нанесе съществени пострадвания на индивида и даже гибел.

Свързани публикации.. Първа помощ при обработка на открити рани 0 Какво би трябвало да съдържа аптечката за първа помощ 0

В случай, че пред вас има човек, който е ударен от ток с ниско напрежение вие би трябвало да:

Изключите незабавно централното електрозахранване (изключете бушоните); Ако не знаете къде се намират бушоните или мястото е недостъпно за вас, изключете щепсела на електроуреда от контакта! Звъннете на 112; Стойте на безвредно разстояние от пострадалия; За да прекъснете контакта на потърпевшия с източника на напрежение, използвайте суха дървена пръчка, с която да отделите крайниците на потърпевшия от електрическия проводник! Ако потърпевшия не диша или няма сърдечна активност, освободете незабавно въздушните пътища. Бъдете подготвени да извършите изкуствено дишане или сърдечен масаж. Обследвайте дали потърпевшият няма контузия на гръбначния дирек, главата или счупвания. Поставете върху изгорените сектори от кожата мокри кърпи.

Важно! Не докосвайте вашето тяло или крака до тялото или крайниците на потърпевшия! Не използвайте железни или влажни предмети за тази цел, защото това може да провокира токов удар и у вас! Ако не можете да прекъснете контакта на потърпевшия с електрическия проводник, може да употребявате деликатно бримка от въже, с която да изтеглите потърпевшия от местопроизшествието.

Основният проблем при удар с електрически ток не са кожните изгаряния, а по-скоро уврежданията на дихателната и сърдечносъдовата система, които могат да настъпят. 2274
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР