Преминаването към електронна винетка от 1 януари 2019 г. и

...
Преминаването към електронна винетка от 1 януари 2019 г. и
Коментари Харесай

Тол таксите ще позволят инвестиции в пътна инфраструктура

Преминаването към електронна винетка от 1 януари 2019 година и на тол таксуване за транспортни средства над 3,5 тона за изминато разстояние от 16 август следващата година е нов финансов модел, който ще разреши да се генерират доста повече средства за развиването на пътната инфраструктура. Това е декларирал инж. Веселин Давидов, член на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура ", пред медиите на работна среща в Банско, проведена от Световната банка, оповестиха от Агенцията.

Предстои след окончателното разработване на разновидностите за тарифиране и обсега на тол системата от Световната банка, плановете да бъдат прегледани и разисквани с превозвачите и показани пред обществеността.

Давидов е подчертал, че с въвеждането на тол системата се чака доста повишение на приходите от пътни такси, които ще са най-вече от тежкотоварния превоз. Той е споделил, че тол системата ще бъде фокусирана върху високо класната мрежа - автомагистрали, скоростни пътища, директните трасета. Обхватът последователно ще се уголемява, като в системата ще се включат пътищата в положително положение.

Давидов е декларирал, че средствата, които поетапно ще се генерират от тол системата, ще разрешат доста по-голям финансов запас да се влага в развиването на републиканската пътна мрежа. За разлика от винетните такси средствата от тол системата ще могат да се употребяват и за ново строителство, е споделил още той. Калкулацията на цените и метода на софтуерна работа на системата ще подхождат на европейското законодателство, нормативните и механически условия, е споделил Давидов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР