Премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас

...
Премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас
Коментари Харесай

Заев и Ципрас ще се срещнат в София, ще се разберат ли за името

Премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас възнамеряват да се срещнат на 17 май в София в коридорите на срещата ЕС-Западни Балкани.

"По всяка възможност ще имам среща с Ципрас по време на форума ", удостовери Заев.

Очаква се на срещата двамата министър председатели да беседват за македонско-гръцкия спор за името.

Предложенията, които се въртят в публичното пространство, включват Горна Македония, Северна Македония, Вардарска Македония и Македония – Скопие.

Двете страни спорят от 1991 година за името "Македония ", което съгласно гръцката страна съдържа в себе си териториални искания към едноименната гръцка област. Преговорите се водят с посредничеството на Организация на обединените нации.

Македония ще преименува летището в Скопие поради Гърция

Русия: Македония става цел, в случай че влезе в НАТО

Ципрас: Македонска нация в никакъв случай не е съществувала

За Гърция името е част от личното й културно завещание, източник на горделивост, защото е име на антична провинция, която е била сърцевината на империята на Александър Велики преди повече от 2000 години. Македония прогласява своята самостоятелност от Югославия през 1991 година, само че интернационалното й самопризнание незабавно се блокира от Гърция поради името.

Освен че Атина твърди, че то е част от нейното завещание, Гърция също има провинция, граничеща с новата страна, която има същото име и страхове, че Скопие може да крие териториални упоритости.

През 1992 година повече от един милион гърци участваха в протест в северния град Солун, който преди време е бил най-важният град на антична Македония, с цел да разгласят „ Македония е гръцка “.

Лавров: Разговорите за името на Македония са поради Съединени американски щати

Идва пробив в договарянията сред Гърция и Македония

Най-накрая през 1993 година страната съумя да се причисли към Организация на обединените нации, чак откакто одобри краткотрайното име – Бивша югославска република Македония (БЮРМ).

През 1994 година Гърция се стреми да реализира икономическо ембарго против Македония, в това число да не й разреши да употребява пристанището в Солун, нейния главен търговски пункт.

Гърция също по този начин изиска Македония да в профил от флага си звездата на Вергина, което съгласно Атина е древногръцки знак, както и някои текстове от нейната конституция.

През септември 1995 година съседите подписват в Ню Йорк съглашение, което отваря пътя за нормализиране на техните търговски и политически връзки, само че остава разногласието за името.

Македония ще стартира договаряния през 2019 година

Американски специалист: Съединени американски щати да се намесят на Балканите, Москва ще нападна
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР