Премиерата на филма Готи“ е насрочена за 15 юни, но

...
Премиерата на филма Готи“ е насрочена за 15 юни, но
Коментари Харесай

Джон Траволта влезе в кожата на мафиотски бос

Премиерата на кино лентата „ Готи “ е планувана за 15 юни, само че лентата беше показана и на фестивала в Кан, отвън конкурсната стратегия. Във кино лентата именитият американски артист, артист и танцьор, лауреат на „ Златен глобус ” и „ Еми ” Джон Траволта се превъплъщава в незаконния нюйоркски необут от 80-те.

Освен че имаше привилегията да види първа продукцията с Траволта, публиката беше взривена от концерта на 50cent. Най-голям възторг провокира ефектната поява на 64-годишния артист, който „ заби ” със страховит танц паралелно до известния рапър.

Цялата фамилия – във кино лентата

 40-1  40-2  Olivia Newton-John, John Travolta  40-3  40-4  40-5  40-6  40-7
Бившият професионален танцьор обаче сервира най-голямата изненада, като се появи на аления килим с цялото си семейство – брачната половинка Кели Престън, дъщерята Ела и сина Бенджамин. Дотогава той по всякакъв начин ги пазеше от гласност.

Всички дохвърчаха в Кан освен в поддръжка на „ шефа ” на семейството, само че и като звезди в новата продукция, защото единствено най-малкият не взе участие в нея.

Траволта извършва основната роля – на престъпния необут Джон Готи, Кели и във кино лентата играе жена му, а Ела – не е мъчно да се досетите – неговата дъщеря. Подобен кастинг се изяснява с обстоятелството, че артистът е и изпълнителен продуцент на лентата.

Как кумирът на дискотечните ритми и стъпки продължава да бъде работлив и обичан, демонстрира неговият живот, по който би могла да се снима суперпродукция.

Роден да танцува


Бъдещият артист, шесто дете в фамилията, е роден на 18 февруари 1954 година Баща му е професионален футболист, а когато се разделя със спорта, стартира търговия с аварийни елементи. Майка му преподава актьорско майсторство. Таткото построява в дома им сходство на сцена, където децата показват любителски спектакли (по-късно три от шестте ще станат актьори).

От 6-годишен Джон върви на танци. Негов преподавател е братът на именития Джийн Кели. Стилен, дългокрак, еластичен, бъдещият цар на диското като че ли е роден за подиумите, където минава младостта му.

На 16 той към този момент има професионални изяви на театралните подиуми в Ню Джърси. След това в кариерата му се появява Бродуей, където продуцентите са заинтригувани от артистичния юноша.

През 1966 година Траволта стартира да посещава трагична школа в Ню Йорк, учи изкуството на пеенето, танца и актьорското майсторство – той съумява да съчетае и трите в едно. Продължава да се усъвършенства в театралното учебно заведение Dwight Morrow Drama School в Енгълуд, само че през 1970-а скъсва с ученето и скоро получава първата си роля в музикална комедия. Всъщност той няма друго обучение, с изключение на курсове за водач, поради танците напуща учебно заведение и в никакъв случай не съжалява за това.

Идол на младежите


Кариерата му в киното стартира през 70-те с няколко второстепенни функции. Стремителната му популярност идва с „ Треска в събота вечер ” (1977) и „ Брилянтин ” (1978).

В „ Треска… ” атрактивният еластичен младок превъзходно демонстрира типичния облик на тогавашната юноша, пресъздавайки характера на посетителите на нощни заведения. Неговите жестове стават паметни, имитират го на всички места. Ролята на танцьора за момент го прави суперзвезда. Огнените танци и неподражаемата походка под Staying Alive на BeGees покоряват сърцата на публиката, а диско културата получава невероятна известност в Съединените щати.

За ролята той е номиниран за „ Оскар ” и 24-годишният кумир на младежите се трансформира в най-младия кандидат за статуетката, номиниран в миналото.

Траволта се изявява повече от сполучливо и в музикалната сфера. Пее, танцува и играе брилянтно в „ Брилянтин ”, който е един от най-успешните филми в кариерата му. Партньорството му с Оливия Нютън-Джон ражда суперхитове, а мнозина назовават лентата начало на полета му към холивудските върхове.

След депресията – нов шлагер


През този интервал съвсем всяка година прави нов филм и към този момент феновете го асоциират с облика на обаятелния юноша, който танцува отлично.

Нормално е след стремителния напредък да има и краткотраен спад – идващите два кино лентата са унищожени от критиците. Той приема доста прочувствено неуспеха и отхвърля всяко предложение. За други депресията му обаче идва като манна небесна – да вземем за пример Ричард Гиър дължи кариерата си на основните функции в „ Райски дни ”, „ Американско жиголо ”, „ Офицер и благородник ” и „ Чикаго ” – всички в началото са препоръчани на Траволта.

После идва 1989-а с паметната комедия „ Виж кой приказва ”, която взривява класациите и се трансформира във втория значим филм за артиста след „ Брилянтин ”.

„ Криминале ” го прави паметен артист


Сам Траволта споделя по какъв начин младият и надарен режисьор на „ Глутница кучета ” – Куентин Тарантино, след 6-7 часа размотаване му предложил устно две хрумвания, подобаващи за него. Едната била роля във вампирския „ От здрач до зори ”, а другата – в „ Криминале ”. Джон незабавно реагирал на втория и когато Тарантино го попитал в края на срещата за какво нищо не е споделил за първия, дал отговор: „ Ами просто не ставам за върколак ”.

Така „ Криминале ” му носи втора номинация за „ Оскар ”, а американските режисьори се надпреварват да му оферират присъединяване в нови планове. Емблематичен за рецензията и феновете ще остане танцът му с Ума Търман.

Между другото, хонорарът на Траволта е единствено 150 хиляди $, само че след излизането на кино лентата той скача на 10 милиона, а през 1996 година към този момент му заплащат от 17 до 21 милиона за филм.

През 1995 година той играе основната роля в престъпната комедия „ Игра на пари ”, за която печели „ Златен глобус ”. Следват няколко сполучливи плана, измежду които „ Майкъл ”, „ Лице назаем ”, „ Тънка алена линия ”, „ Дъщерята на генерала ”.

В плен на сциентологията


Сектата управлява две от огромните звезди на международното кино: Джон Траволта и Том Круз, които били „ укротявани ” с компромати.

При постъпването в сциентоложката черква се минава през така наречен „ прослушване ”, при което претендентите би трябвало да опишат в детайли за себе си, даже за най-съкровените си прекарвания и усеща. Признанията са записвани с диктофон и с камера и при положение на отвод от участие се прибягва до шантаж. Лоялните пък получават цялостна отбрана и поддръжка.

През 2000 година Траволта е продуцент и реализатор на основната роля в „ Бойно поле Земя ” – екранизация по едноименния разказ на създателя на сциентологията Л. Рон Хъбард. Лентата става рекордьор по брой награди „ Златната малинка ”, получава едновременно 7 „ антиоскара ”, а през 2010 година е наречена „ най-слабия филм на десетилетието ”. Този резултат постоянно е именуван злополука в професионалната кариера на американския артист.

Низ от нещастия


Когато е на 22, Джон е обаян от колежката си Даяна Хайланд, която е международна звезда и е с цели 18 години по-възрастна от него. Двамата се срещат по време на фотосите на „ Момчето от стерилната стая ” (1977), където тя играе неговата майка. От елементарен флирт възприятията им се задълбочават, а филмът има необикновен триумф.

Щастието от любовта и славата трае по-малко от година – откриват й недоброкачествен израстък на гърдата. Джон безрезервно се грижи за нея и за сина й, само че мастектомията не дава резултат и ракът прогресира. По нейно гледище той отпътува на фотоси в Ню Йорк, само че след седмица се връща поради влошеното й положение и Даяна умира в ръцете му.

През идващите 15 години Траволта няма съществени връзки, а претърпяната покруса дава отпечатък и на творчеството му. Едва през 1991 година той се дами и както мнозина означават, неговата годеница, актрисата Кели Престън, изумително наподобява на младата Даяна.

Ражда се синът им Джет, който Траволта обожава. Момчето обаче страда от синдрома на Кавазаки (остро фебрилно заболяване, което поразява кръвоносните съдове) и умира на 16 от епилептичен пристъп в банята.

В памет на сина си Джон основава благотворителен фонд Jett Travolta Foundation, внася 10 хиляди $ на Детския фонд „ Нелсън Мандела ” при посещаване в Южна Африка. Днес съпрузите интензивно оказват помощ на повече от 15 благотворителни организации.

На 24 януари 2010 година Джон и Кели още веднъж се снабдяват със наследник – Бенджамин, който съумява да внесе по този начин нужната наслада и разтуха за цялото семейство.

Обожава самолетите


Джон признава, че пристрастеността му към авиацията не го напуща през целия му живот още от 5-годишна възраст. В детството си е мечтаел да стане авиатор, колекционирал модели и можел да следи с часове ученията на американската военна база на Военновъздушни сили, която била ситуирана в близост от вкъщи му.

Актьорът има сбирка от няколко самолета, във Флорида има персонална писта, а пилотският лиценз му разрешава да каца във всяка страна на планетата.

Миналата година той подари персоналния си аероплан Боинг-707 на австралийския Музей на авиацията – Общество за възобновяване на исторически самолети.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР