Премиерът Николай Денков се включи в заседанието на кризисния щаб

...
Премиерът Николай Денков се включи в заседанието на кризисния щаб
Коментари Харесай

Премиерът Денков за наводненията: Най-критичното отмина, пострадалите ще получат помощ

Премиерът Николай Денков се включи в съвещанието на спешния щаб за наводненията в област Враца. След съвещанието министър-председателят съобщи пред медиите, че институциите са подхванали съответни дейности в спешната обстановка, а най-критичното е отминало.

Според него контролът върху това каква вода да се изпуска, накъде да се насочва техниката е разрешило най-тежкият интервал да бъде овладян.

„ Непосредствената заплаха понижава, рисковете понижават. Все отново би трябвало да се внимава за обитаемоте места, които са долу по поречието. Там водите към момента могат да се повишават известно време. Но по всичко наподобява, че най-критичният интервал е преминат “, съобщи акад. Денков.

Той уточни, че на срещата във Враца са разискали интервала от идващите няколко дни.

„ Трябва да се приготвят поръчките на хората за нанесените, с цел да може да се задвижи механизма на общественото министерство и да се изплатят още през юни обезщетения “, уточни министър председателят.

На съответния въпрос какви средства ще получат хората, акад. Денков отговори: „ Има няколко линии, по които хората ще получат средства. Това, което министър Шалапатова увери, едната линия е описания на вредите. 1512 е оптималната помощ. Втората линия е обвързвана с развалени уреди, там оптималната сума е 2500 лв.. Едното добавя другото. Третата линия са задействани опциите там, където е залята кухнята, хората да употребяват услугата за безвъзмезден обед. Четвъртата линия е по линия на Агенцията по заетостта да се наемат хора, които да се включат в почистването на улиците и дворовете. Това не е работа на военните, които ще се изтеглят на следващия ден “.

Той уточни, че паралелно с това би трябвало да се придвижи и процеса за възобновяване на разрушената инфраструктура – мостове, улична настилка.

„ Още на следващия ден стартират първите срещи на вътрешния министър, който е началник на Комисията за бедствия и повреди, с цел да стартират плановете оптимално бързо да се възвърне инфраструктурата “, съобщи министър-председателят.

„ Нека да минат първо оценките, с цел да забележим какви са потребностите. Това, което обсъждаме е, че средствата, които са нужни за разчистване не са толкоз огромни, по-скромен размер са. Възстановяването на инфраструктурата изисква милиони левове, дано се създадат оценките “, акцентира Денков.

„ Всички кметове сложиха като проблем, че като мине рецесията, не се работи регулярно – изчистване на корита, строени насипи. Това е ангажимент, който поех – да забележим по какъв начин да работим регулярно, с цел да няма отново наводнения “, сподели министър председателят.

След Враца той ще посети Хайредин и Монтана.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР