Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел проведоха среща с

...
Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел проведоха среща с
Коментари Харесай

Патриарх Вартоломей се срещна с Денков и Габриел

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел организираха среща с Вселенския патриарх Вартоломей, който се намира в България за погребението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. На срещата, която се организира в деня на печал, беше изразена признателност към Вселенския патриарх за наличието му в страната по този печален мотив, заяви Правителствената осведомителна работа.

Министър-председателят Денков акцентира високата оценка за наличието на Вартоломей, вицепремиерът Мария Габриел заяви, че патриарх Неофит постоянно ще остане в сърцата на българите, тъй като въплъщава християнските полезности. 

В хода на диалога Вселенският патриарх акцентира позитивните връзки сред страната и църквата в България, които са от значително значение за добруването на българските жители. Мирът, единството и съдействието бяха посланието, към което се сплотиха всички на срещата, обобщава Правителствената осведомителна работа.

В диалога се разиска и смисъла на християнските полезности, културният продан, както и засилената поддръжка на българското държавно управление за българската общественост в Истанбул. Друг акцент в диалога беше съветската експанзия против Украйна и изразяването на съболезнования за почтените жертви и разрушенията, които провокира.

От Президентството осведомиха, че заради забавянето в програмата на траурната гала в памет на Негово Светейшество Неофит срещата сред президента Румен Радев и Вселенския патриарх Вартоломей бе анулирана.

Деликатен миг момент през днешния ден бе на опелото на Патриарх Неофит която към момента не е приета от Българската православна черква. Сред пристигналите да почетат патриарх Неофит е митрополит Епифаний от православната черква (ПЦУ) в Украйна. Именно Вселеннският патриарх Вартоломей направи много за даване на автокефалия на ПЦУ, което докара до раздор на връзките сред Вселенската и Московската патриаршия. 
 Епископ Христо Пройков за патриарх Неофит: С ария ще го запомня
Епископ Христо Пройков за патриарх Неофит: С ария ще го запомня

Той е познавал патриарха още от годините преди да стане монах
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР