Премиерът Николай Денков да се придържа към истината. Защото фактите

...
Премиерът Николай Денков да се придържа към истината. Защото фактите
Коментари Харесай

Йордан Цонев: ДПС формира българската позиция в подкрепа на Украйна

Премиерът Николай Денков да се придържа към истината. Защото обстоятелствата са ясни - Движение за права и свободи образува българската позиция в поддръжка на Украйна. Този апел насочи зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев от трибуната на Народното събрание по време на дебатите за декларацията на Народно събрание, с която България поддържа участието на Украйна в НАТО. Вносители са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ.

 

Току-що слушах брифинга на президента Володимир Зеленски и на министър-председателя Николай Денков. Искам да се обърна към премиера да бъде малко по-внимателен в изрече си. Той споделя, че от първия ден на военната експанзия на Русия в Украйна Кирил Петков и Асен Василев са се ангажирани с позиция в отбрана на Украйна. Ние нямаме рекламация дали са се заели или не, само че помним обстоятелствата такива каквито са. А те са следните - първия ден тук болшинството не искаше да одобри такава декларация, напомни Цонев.

 

Ние още в 9 часа сутринта на 24 февруари 2022 година настоявахме да обсъдим тематиката, само че това беше отхвърлено. Чак следобяд успяхме да накараме болшинството, което поддържаше кабинета, да поддържа такава декларация. В нея бяха избегнати думи като военна поддръжка за Украйна и така нататък и повода по тази причина беше един от съдружните сътрудници на Кирил Петков и Асен Василев - с цел да не се скапе обединението, съобщи Йордан Цонев.

 

И в този момент министър председателят Денков да излиза и да натрупа активи на база на погрешни обстоятелства, не е добре за страната, възмути се той.

Движението за права и свободи е освен един от съвносителите на декларацията в поддръжка на Украйна от 24 февруари 2022 година - денят, в който Русия нахлу в Украйна. 

 

Движението за права и свободи е основателят на този документ, категорично акцентира Цонев.

Ние, Движение за права и свободи, от първия ден на въоръжения спор имаме доста ясна и точна позиция, която е изразена във въпросната декларация и в няколко следващи документа, свързани с помощта, която България оказва и ще оказва на Украйна в борбата й за нейната самостоятелност, акцентира зам.-председателят на Движение за права и свободи.

 

За нас от Движение за права и свободи не е по никакъв начин мъчно да имаме тази поредна позиция, тъй като още когато съществуваше Варшавският контракт, господин Ахмед Доган от тази естрада сподели, че геополитическата ориентировка на България е участието в Европейския съюз, което минава през участието в НАТО, напомни още Йордан Цонев.

Позицията на Движение за права и свободи е извънредно поредна и то от времената, когато доста от днешните партии не съществуваха, а други нямаха такава позиция и се ослушваха дали Варшавският контракт няма да продължи да съществува, сподели той. И акцентира, че Движение за права и свободи ще работи България да бъде предан член на НАТО, тъй като това е нейният народен интерес.

 

Какво в декларацията за участието на Украйна в НАТО след края на войната е страшното? С какво се въвлича България във войната, попита Цонев.

И съобщи: " Декларацията е апел Украйна да бъде призната в НАТО след края на войната. Нима изборът на украинския народ не е участие в НАТО? Нима този избор не е деклариран пред НАТО? ".

 

Принципът е един - на отворените порти, и ние като членове на тази организация би трябвало да го пазиме, заключи Йордан Цонев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР