Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм обяви, че страната му няма

...
Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм обяви, че страната му няма
Коментари Харесай

Турция: Няма да има война, а „хирургическа намеса“

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм разгласи, че страната му няма да води война в Иракски Кюрдистан, а ще извърши „ хирургическа интервенция “.

Един народ строи град-мечта в пустинята

Вижте по какъв начин наподобява Ербил - столицата на Иракски Кюрдистан

Кюрдистан откри „ посолство” в Русия

„ В района стартира интервал, в който могат да зародят необратими и тревожни събития. Надяваме се да не се сблъскаме с сходна обстановка. Но упорството на управляващите в Иракски Кюрдистан, които проведоха гласоподаване отвън рамките на конституционно приетите граници, в частност в Киркук и в Мосул, основават почва за открит въоръжен спор. Смятаме, че има сили, които подтикват Масуд Барзани (президентът на Иракски Кюрдистан, във видеото - бел.ред.) към тези дейности, като му внушават, че Турция ще повика и ще се успокои. Но той е задължен да регистрира, че при положение на отрицателен процес на събитията тези сили няма да го поддържат. Впоследствие той още веднъж ще търси поддръжката на Анкара “, уточни Йълдъръм.

„ Турция няма да стои със скръстени ръце, само че ние ще действаме взаимно с Ирак. В последна сметка, става дума за територията на Ирак и в случай че Багдад се обърне за помощ към нас, то ние ще я окажем без никакви съмнения “, добави той.

Според него цената за референдума ще бъде платена от мирното население, което няма никаква виновност.

Йълдъръм уточни като допустима причина за военна интервенция в Иракски Кюрдитан евентуални „ всеобщи убийства на етническите туркмени в Ирак”.

По отношение на глобите по отношение на Иракски Кюрдистан той съобщи, че по въпроса е основана работна група с представители на съответните министерства и ведомства.

„ Турция няма да закъснее със глобите, които ще са ориентирани и към въздушното пространство, и режима на работа на граничните пунктове. В тази връзка обаче има някои компликации, да вземем за пример, КПП-та от иракската страна действително се управляват от кюрдското опълчение пешмерга. Багдад изиска Иракски Кюрдистан да съобщи ръководството на тези пунктове на централната власт и ние сме длъжни да проследим дали те ще минат на послушание на Ирак или това условие ще бъде подценено “, сподели Йълдъръм.

Той посочи, че турските въоръжени сили в Ирак подхващат ограничения по посока на предотвратяването на активизацията на терористите в подтекста на референдума. Премиерът акцентира, че Турция не потегля на война и никой не следва да се тревожи, защото става дума единствено за „ хирургическа интервенция “.

Йълдъръм добави, че към продължаващите военни маневри на турската войска в провинция Шърнак на границата с Ирак ще бъдат привлечени и офицери и специалисти от иракските въоръжени сили.

Başbakanımız Sn. Binali Yıldırım, Başbakan İle Özel Yayın Programında konuşuyor.https://t.co/ckiAlYJ2GT
— Binali Yıldırım (@BA_Yildirim) September 25, 2017
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР